Een kat miauwt, dat leren we kinderen. Maar als je zelf een kat hebt, weet je wel beter. Katten hebben heel veel geluiden en elk geluid betekent wat anders. Weet jij wat je kat zegt?

Ik vind het zelf ontzettend leuk: praten met mijn kat Toby. Helemaal in het begin praatte ik eenzijdig tegen hem, maar de laatste jaren is het alsof we hele gesprekken voeren. Dat is natuurlijk niet zoals jij en ik een gesprek voeren. Toch communiceren Toby en ik wel met elkaar, en lijken we elkaar vaak te begrijpen. Ik weet wanneer hij honger heeft, wanneer hij water wil drinken, wanneer hij luidruchtig protesteert omdat hij iets niet mag en wanneer hij boos is. Wie goed naar zijn kat luistert, hoort dat ook!

Miauwen in alle soorten en maten

Een kat kan dus op verschillende manieren miauwen. Hij kan de toonhoogte variëren of de nadruk op de letters in ‘miauw’ anders leggen. Een overzicht van wat je kat zoal kan zeggen:

  • Als je kat zit opgesloten, maakt hij een afgebeten, kort geluid dat hij continu herhaalt. Hij zegt ‘laat me eruit!’. Dat geluid begint zacht, maar gaat steeds hoger en krachtiger als het te lang duurt voordat je hem bevrijdt. Je hoort de paniek in zijn stem. Het fijne is dat je gewoon op het geluid af kunt gaan om hem te bevrijden.
  • Soms klinkt het miauwen van een kat duidelijk als jammeren of jengelen (‘mie-au-auw’). Het geluid gaat van hoog naar laag en klinkt klagend. Je kat kan dan bang zijn of verdrietig, maar hij kan ook juist iets van je willen. Denk aan een klein kind dat zeurt om iets lekkers. Dat doet mijn kat Toby als zijn etensbak leeg is en hij honger heeft. Als ik dan nog in mijn slaapkamer ben, hoor ik hem door de deur heen klagelijk miauwen en weet ik hoe ver het is. Meestal praat ik terug met “ik kom eraan!” of “even wachten, het baasje komt zo”. Kattenmensen begrijpen dat!
  • Een kat kan ook met het korte ‘mieuw’ verzoeken om aandacht of eten, meer ‘miauw’ is veeleisend en een harde ‘MIAUW’ is een echt dwingend bevel tot aandacht of eten.
  • Protesteren doen katten vaak met ‘MIE-auw’, een jankend maar schel geluid dat gewoon klinkt als ‘ik ben het er niet mee eens’. Toby miauwt zo, als hij van mij van het aanrecht af moet (eerst roep ik, dan knip ik met mijn vingers en als dat niet werkt, zet ik een stap in zijn richting). Het klinkt soms als een jengelend protest.
  • Als een kat echt verontwaardigd is, maakt hij een scherpe, korte toon die klinkt als ‘myup’ en die hij kort achter elkaar herhaalt: ‘myup, myup, myup, myup, myup, myup’. Dan weet ik dat Toby het echt ergens niet mee eens is en spreek ik hem meestal nog strenger toe.
  • Een soortgelijk geluid als ‘myup’ maakt Toby ook als hij vogels van achter het raam ziet, net voordat hij erheen rent om op wacht te gaan zitten. Meestal reageer ik met “wat zie je?” en stel ik me voor dat hij verontwaardigd is dat de vogels daar zitten of dat hij niet achter ze aan kan.
  • Als je kat blij is je te zien, miauwt hij met een ‘rrrrr’ in zijn stem of kirt hij met ‘brrh’. Deze liefdevolle groet is een teken van diepe intimiteit, en je mag je gelukkig prijzen als je kat je zo begroet!

Babytaal

Als katten jong zijn, communiceren ze via geluiden met hun moeder. Zo miauwen kittens in een soort ‘wieuwen’, wat een heel hoog gemiauw is met fonetische klanken als ‘ih’ en ‘oe’. Ze roepen dan om hun moeder. Een moederpoes praat op haar beurt natuurlijk ook met haar kittens. Ze heeft woorden voor ‘eten’ (MIEAUW), ‘ga mee’ (mieAUW), ‘nee’ (mur RAUW), ‘verstop je’ (mie R-R-R-RAUW) en ‘hier ben ik’ (mrriep).

Nog meer kattengeluiden

Katten miauwen niet alleen. Ze blazen of sissen met ‘hschsch’ of ‘fffhhh’. Het is een duidelijke waarschuwing: blijf uit mijn buurt! Dat kan omdat je kat boos is, maar ook juist als hij bang of onzeker is. Tot slot kennen we allemaal een spinnende kat, vooral als hij bij je op schoot ligt of als je hem lekker aait. Je kat is tevreden, en zo klinkt het ook.

Overigens is miauwen aangeleerd gedrag! Wij praten terug als ze miauwen, en geven ze hierdoor aandacht. Katten leren dus al snel dat miauwen de beste manier is om aandacht te vragen. Dus hoe hard Toby ook miauwt, als hij alleen aandacht wil en ik nog lekker in bed lig, negeer ik juist zijn geroep…

Het blijft natuurlijk lastig om kattengeluiden in menselijke woorden te vangen. Het beste is om goed naar je kat te luisteren en te observeren in welke situatie hij elk geluid maakt. Zo kun je dagelijks samen gezellige gesprekken hebben!


Dit artikel is 5.359 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Marloes Nijland

Marloes Nijland is tekstschrijver met een grote liefde voor katten, paarden en de natuur. Ze woont samen met kat Toby, die ze in huis haalde toen hij 7 maanden was.