Viltstukken kunnen op elke plek in de vacht ontstaan waar nauwelijks gekamd wordt. Achter de oren bijvoorbeeld.

 

Plekken waar vaak klitten en vilt ontstaan, zijn de oksels, de liezen, de borst en de heupen. Dat zijn moeilijk bereikbare plekjes, voor de kat of voor de baas. Daar ontstaan ze bijvoorbeeld omdat de kat het spannend vindt dat hij daar gekamd wordt of dat dat plekjes zijn waar hij zelf met zijn tong moeilijk bij kan.

Een bijzondere plek waar vilt kan ontstaan, zijn de achterkanten van de oorschelpen. Noorse Boskat Sander had een paar grote bonken achter elk oor, die hem veel last gaven.

Liever pijn dan…

Sander is een Noorse Boskat van vijf jaar. Hij heeft veel last van viltplekken op zijn buik en heupen. Maar vooral van grote bonken achter zijn oren, tegen zijn oorschelpen aan. Die bonken bestaan uit veel lange haren op zijn oorschelp die helemaal in elkaar gedraaid zijn. De buitenste haren zitten strak om de bonken heen waardoor zijn huid duidelijk te zien is.

Sander heeft er duidelijk hinder van. Zozeer zelfs, dat hij al één zo’n bonk er met zijn nagels zelf uitgetrokken heeft. Met wortel en al. Dat moet hem veel pijn hebben gedaan. Maar blijkbaar heeft hij die pijn liever gevoeld dan nog langer dat trekkende gevoel van die bonk.

Oren wassen

Die bonken haar achter de oren zie ik vooral bij Perzen. Die hebben daar heel veel heel lange haren.

Hoe ontstaat zo’n bonk?

Als een kat zijn oren wast, gebruikt hij daarvoor een van zijn pootjes. Met zijn tong kan hij er immers niet bij. Tijdens het wassen komt er soms wat oorsmeer van de binnenkant op de poot terecht en door het wassen gaat dat mee naar de achterkant van de oorschelp. Daar maakt de poot een draaiende beweging. Omdat een poot daar geen tanden of nagels heeft, draaien de haren om elkaar heen. Door de iets vettigheid blijven de haren aan elkaar zitten. Als dit maar lang en vaak genoeg gebeurt, worden de klitten steeds groter, tot het echte bonken zijn.

Scheren maar

Aan dat nare gevoel van de bonken en het trekken van de huid is wat te doen. Gelukkig vindt Sander het geluid van het scheerapparaat niet al te spannend, want ik moet natuurlijk dicht bij zijn oren zijn. En… wie geschoren wordt, moet stilzitten. Dat kan hij heel goed. Snel is hij van zijn viltbonken verlost, ook die uit de andere, moeilijk bereikbare plekjes.


Dit artikel is 2.652 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.