Als een kat ernstige problemen krijgt met zijn bek kan hij steeds moeilijker zijn eigen vacht verzorgen, zeker op moeilijke plaatsen als achter op de rug. Daar ontstaan dan gauw klitten en vilt.

Een kat verzorgt zijn vacht vooral met zijn bek. De  tong heeft kleine haakjes waarmee hij zijn haren los kamt. Soms gebruikt hij zijn tanden om klitjes los te trekken. Het speeksel dient om de haren schoon te maken en om makkelijker te kammen.

Als een kat problemen met zijn bek krijgt, kan hij zijn vacht moeilijker zelf verzorgen. Zoals Piet, die opeens pijn voelde in zijn bek.

Chronische tandvleesontsteking

Piet is een stoere langharige kater van ongeveer 11 jaar. In zijn afstamming zit waarschijnlijk een Noorse Boskat, maar dat weten zijn baasjes niet helemaal zeker. Hij woont met zijn twee baasjes en vier andere katten in een ruim nieuw huis in het buitengebied van de Achterhoek. Daar hebben ze allemaal alle ruimte om te doen wat ze willen. Piet is graag buiten, maar dagdromen op zijn kussentje voor het raam vindt hij ook heerlijk.

Sinds ongeveer twee jaar is zijn leventje iets minder heerlijk geworden. Hij heeft namelijk chronische stomatitis, een duur woord voor chronische tandvleesontsteking. Hij kreeg opeens pijnlijke, stinkende zweren in zijn bek. Nadat zijn tanden en kiezen waren getrokken, kwamen de ontstekingen terug. Die bleven pijn geven, waardoor eten en drinken lastig ging en de vacht verzorgen werd er natuurlijk ook niet makkelijker op. Nu krijgt hij antibiotica en daar reageert hij goed op.

Klitten en vilt

Piet was toch al niet zo’n poetser, maar door zijn tandvleesproblemen is dat nog minder geworden. Bovendien heeft hij hele lange haren en een dikke en compacte ondervacht. Daardoor zijn vooral op de achterkant van zijn rug en op zijn buik veel klitten en stukken vilt ontstaan.

Daarom werd ik als kattenkapper gevraagd langs te komen. De klitten en het vilt achter op zijn rug en zijn buik scheer ik af. Dat is fijn voor Piet, want dan hoeft hij er niet meer voor te zorgen en het is voor zijn baasjes beter om bij te houden.

Na de na-foto gaat hij meteen met zijn snuit in de voerbak. Daarna heeft hij nu, na het trimmen, meer tijd over voor zijn liefhebberijen: wandelingetjes maken buiten en de dag wegdromen binnen.


Dit artikel is 2.394 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.