Ik ben Jakobien, 28 jaar. Na 4 jaar in Buenos Aires te hebben gewoond ben ik nu terug op Hollandse bodem. Het belangrijkste in mijn leven heb ik meegenomen uit Argentinië: mijn vriend en onze poes Mandarina (3 jaar, zwart van kleur). Ik heb Mandarina geadopteerd toen ze, 2 weken, door haar moeder in de steek was gelaten in de achtertuin van een ziekenhuis.

13 Uur vliegen met je kat: Een goede voorbereiding is alles

Mijn driejarige poes Mandarina heeft zojuist een vliegreis van 13 uur achter de rug. Voor de lol? Niet bepaald. Hoewel wij er zelf bewust voor hebben gekozen om Buenos Aires te verruilen voor België, geldt dat niet voor Mandarina. Die was dol op het appartement; het enige dat ze gekend heeft en waar ze al haar favoriete plekjes had: in de kledingkast, op de vloer daar waar de zon naar binnen schijnt en achter de bank, waarvandaan ze schijnaanvallen kan uitvoeren op nietsvermoedende visite.

De eerste afweging

Van reizen moest Mandarina al helemaal niets hebben. Sterker nog, een tripje naar de dierenartspraktijk op nog geen 150 meter afstand gaat steevast gepaard met luidkeels gemauw en soms een plas onderweg. We hebben ons dus wel even zorgen gemaakt over de lange vliegreis en de nervositeit die dit bij Mandarina teweeg zal brengen.

Moet je het dan wel doen? Dit heb ik me als eerste afgevraagd. Je wilt haar natuurlijk graag bij je houden. Haar ‘wegdoen’ stond me erg tegen. Dit beestje, voorzien van een flinke portie Argentijns wantrouwen, zomaar naar een nieuw baasje sturen? Met een nieuw huis en andere gewoontes? Geen haar op mijn hoofd…

Deze factoren hebben ervoor gezorgd dat ik me gerustgesteld voelde:

1)      Katten en kleine honden mogen in de cabine. In een zelfgekozen (katten)reistas, zolang deze maar onder de stoel past. Dat je als baasje dichtbij bent maakt – denk ik – toch ook een verschil.

2)      De kat die in de cabine meereist, mag een kalmerend middel toegediend krijgen (in tegenstelling tot dieren die in het ruim worden vervoerd). Dit wordt zelfs aangeraden omdat dit de reis draaglijker maakt voor het dier. Bovendien zal ze minder last hebben van honger en dorst, want de 12 uur voorafgaand aan het vertrek mag ze niet meer eten (en 4 uur voor vertrek niet meer drinken), en evenmin tijdens de reis.

3)      Het dier lijkt in het algemeen makkelijk over de reis heen te komen. Luchtvaartmaatschappijen hebben veel ervaring met het vervoer van allerlei soorten dieren. Ook dierenartsen en vrienden die al met een hond of kat hebben gereisd wisten me gerust te stellen.

Voorbereiding

Voor de invoer van honden en katten naar meeste Europese landen gelden dezelfde regels (hier te vinden http://wisdom.vwa.nl/ivo/Start.do). Op onze reis van Argentinië naar Nederland waren ook de standaardvoorwaarden van toepassing. Ruim voor vertrek hebben we Mandarina laten chippen en laten vaccineren tegen rabiës. De dierenarts stelde een gezondheidscertificaat op en maakte een dierenpaspoort.

Een week voor vertrek gingen we met Mandarina en het certificaat naar SENASA, de hoogste autoriteit voor dierenwelzijn in Argentinië. Hier werd een internationaal reiscertificaat opgesteld voor Nederland.

Qua papieren was alles nu in orde, nu Mandarina zelf nog. Ze is op dieet geweest, zodat ze met reistas en al de gewichtslimiet van 6 kg niet zou overschrijden. Deze limiet hebben we doorgekregen van KLM, mogelijk hebben andere luchtvaartmaatschappijen een andere limiet.

Met twee dierenartsen heb ik gesproken over kalmeringstabletjes en Felispray. Dit laatste is een feromonenspray waarmee je geurhormonen aanbrengt in de reistas en in het nieuwe huis, die ervoor zorgen dat je kat zich op zijn gemakje voelt. Eén dierenarts gaf aan deze spray commerciële onzin te vinden. Wat volgens hem het beste werkt, en waar wij na wat wikken en wegen voor gekozen hebben, is een ongewassen T-shirt van jezelf in de reistas leggen. Als je kat een eigen dekentje of kussentje heeft is dat natuurlijk helemaal goed. Van een vriendin kreeg ik de tip om wat speeksel van je kat (ook vanwege de feromonen) op een zakdoekje te doen en dit bij haar in de tas te leggen.

Aan de clonazepam

We hebben eerst Acedan, een kalmeringsmiddel voor honden en katten, uitgeprobeerd. Het effect was erg subtiel, Mandarina sprong en rende nog steeds door het huis toen ze de minimale dosis op had. Onze vaste dierenarts raadde aan om haar 0,25 mg clonazepam te geven. Dit minder gevaarlijk bij hoge dosissen dan Acedan. We hebben hier één test meegedaan, waarbij Mandarina helemaal vredig was en vrij lang heeft liggen slapen. Er kwam visite door wie ze zich gewillig liet aaien, iets dat onder normale omstandigheden ondenkbaar is.

Volgende keer meer in 13 Uur vliegen met je kat: Fasten your seatbelts


Dit artikel is 18.133 keer gelezen | Geschreven door