Stel: je katten zijn de beste maatjes en toch gaan ze ineens vechten. Waardoor komt het en vooral: wat kun je daar aan doen?

Vlokken haar

Het is op zijn minst verbijsterend als je katten die altijd in elkaars poten lagen te slapen, nu ineens vechtend door de kamer rollen en vlokken haar achterlaten. Zonder dat je iets gemerkt hebt, is er blijkbaar iets veranderd. Hoe kan zo’n vriendschap plotseling omslaan?

Schrikken

Een van de meest voorkomende redenen is dat één van de katten ergens hevig van schrikt en vervolgens uitvalt uit naar een andere kat die op dat moment binnenkomt. Ook het zien van die gehate kater van de buren kan leiden tot grote opwinding bij je eigen kat, die hij vervolgens gaat  uitleven op zijn huisgenoot. Als je dat niet hebt zien gebeuren, kan zo’n vechtpartij voor jou volkomen uit de lucht vallen. Als het een troost is: je bent niet de eerste die dit overkomt.

Even bijkomen

Als de vlam in de pan is geslagen, kun je de katten het beste tijdelijk uit elkaar halen. Als wij mensen een heftige woordenwisseling met onze partner hebben gehad, kan het wonderen doen om een  ommetje te maken. Dat geldt ook voor katten: even bijkomen. Sommige katten kunnen wel enkele uren hyper blijven, dus zet ze elk in een aparte ruimte met eten, drinken, kattenbak en het favo speeltje. Ze worden immers niet naar een strafkamp gestuurd. Haal je ze niet uit elkaar, dan zullen ze elkaar steeds opnieuw blijven aanvallen en loop je het risico dat de relatie voorgoed aangetast raakt.

Niet te snel

Houd de katten het liefst 24 uur gescheiden, zodat ze echt tot rust komen. Nee, niet te snel die deur weer open doen omdat het zo zielig is. Doe je het té snel, dan is de kans op herhaling groot en moeten ze weer – zielig! – uit elkaar. Als je ze na die 24 uur weer bij elkaar laat, blijf er bij zodat je kunt ingrijpen voordat er weer een vechtpartij uitbreekt.

Komt het goed?

Waren je katten voorheen dikke vriendjes? Dan is de kans groot dat ze na zo’n incident weer gewoon de oude worden. Soms hebben ze wat langer nodig of kun je de hulp van een kattengedragstherapeut goed gebruiken. Konden ze elkaar toch al niet uitstaan? Dan is de kans dat het ooit nog weer goed komt aanzienlijk kleiner.


Dit artikel is 14.250 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.