Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Goedemorgen, Wij hebben een poes en een kater. De poes hadden wij als eerst. Op zich gaat het tussen die twee best goed, op wat kleine jaloezietjes na. Wat wel heel erg vervelend is, is dat de kater in huis sproeit. Ondanks dat deze gecastreerd is. De kattenbakken houden wij goed schoon. De plaatsen in huis waar wordt gesproeid verschillen…. Wat kunnen wij hier aan doen? MVG, Bart de Ridder

Het antwoord

Beste Bart, Sproeien is in principe een ander probleem dan onzindelijkheid. In beide gevallen kan er echter sprake zijn van een medische oorzaak, dus blaasgruis of -ontsteking. Sommige katten gaan door de pijn die ze ervaren een andere plasplek opzoeken, andere gaan sproeien. Laat in elk geval de urine van de kat nakijken. Plassen in huis heeft te maken met de kattenbak, sproeien eigenlijk altijd met stress. Het is een reactie van de kat op een probleem waar hij (of zij, ook poezen sproeien!) niet mee om kan gaan. De oorzaken kunnen heel uiteenlopend zijn. Je kunt hier meer lezen over sproeien en – heel belangrijk – hoe je op de juiste manier sproeiplekken schoonmaakt. In jouw geval kan het zijn dat de jaloezie tussen katten toch meer inhoudt dan je denkt en dat die stress leidt tot sproeien. Het kan ook te maken hebben met bijvoorbeeld kleine kinderen in huis, andere katten in de tuin, de leeftijd van de katten etc. Het is van groot belang dat je de kat niet straft, want hij is zich van geen kwaad bewust. Straffen vergroot de stress alleen maar en lost niets op. Op basis van jouw gegevens kan ik je helaas geen advies geven. Neem liever contact op met een ervaren gedragsdeskundige. Die kan het probleem vrij snel voor je oplossen. Ik verwijs je graag door naar een betrouwbare collega, indien gewenst! Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.

Dit artikel is 2.601 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.