We werken allemaal hard en zijn in het weekend en de avonduren ook nog druk met het onderhouden van onze sociale contacten. Dit betekent vaak lang alleen zijn voor onze katten. Maar missen ze ons ook?

Ervaren katten emoties?

Over katten zegt men vaak onterecht dat ze geen liefde tonen en enkel naar je toekomen omdat we lekkere hapjes voorschotelen. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die wel beter weten. En de kattenliefhebbers onder ons weten het al lang; onze katten zijn wel degelijk graag om ons heen. Kijk maar eens naar deze blijerd, die snoeihard miauwend de trap af komt rennen omdat zijn baasje thuiskomt:

Professor Dr. John Wright, legt het heel erg verklaarbaar uit. Katten beschikken over dezelfde hersenen als wij mensen. Wisten jullie al dat kattenhersenen zelfs meer lijken op die van ons dan de hersenen van een hond? Het gebied verantwoordelijk voor emoties is bij mensen en katten identiek. Dus waarom zou een kat dan geen emotie ervaren? Wel is het zo dat een kat zijn emoties anders uit dan wij dat zelf zouden doen. Denk maar eens aan een spinnende tevreden kat. Vergelijkbaar met momenten waarop wij ons happy voelen of zouden lachen. Een ander geluid, maar wel met dezelfde emotie.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over het knuffelhormoon oxytocine. Wij mensen maken een stofje aan in onze hersenen wanneer we elkaar leuk vinden en aankijken, knuffelen en ons best doen romantisch te zijn. Dat stofje heet oxytocine. Uit onderzoek is gebleken dat ook katten ditzelfde stofje aanmaken.

En wat dacht je van verdriet? Volgens professor in de antropologie Barbara King ervaren katten ook een rouwperiode bij het verliezen van een geliefd medehuisdier of mens. Katten kunnen onrustig worden of zich juist terugtrekken, minder gaan eten en bijvoorbeeld hard gaan miauwen. In haar boek ‘How Animals Grieve‘ lees je er meer over.

Hechten katten zich aan hun eigenaar?

Katten herkennen ons eerder aan onze stem en geur dan aan ons uiterlijk. Wie denkt dat alle katten het gezicht van hun ‘baasje’ herkennen heeft het mis. Ruim 46% van de katten in een onderzoek naar gezichtsherkenning, kon het gezicht van zijn eigenaar niet onderscheiden van andere gezichten.

Toch hechten katten zich net zo aan hun verzorger als kleine kinderen zich aan hun ouders hechten. Dit is al jaren geleden wetenschappelijk onderzocht met behulp van de ‘vreemde-situatietest’. Was een kat in gezelschap van zijn verzorger? Dan speelde de kat, toonde een relaxte lichaamshouding en ging vrolijk op verkenning in de testruimte. Moest dezelfde kat tijd doorbrengen met een volkomen vreemde? Dan kletsten de katten minder, zaten ze veel stil en gingen zelfs voor de uitgang zitten.

Weet je dat een kat zelfs zijn gedrag aanpast aan jouw gedrag? Dit noem je sociaal refereren. In een onbekende situatie kijkt een kat naar jouw gezichtsuitdrukking en checkt de intonatie van je stem. Vertoon jij angstig gedrag? Grote kans dat je kat dit overneemt! Toon jij relaxed gedrag? Dan volgt jouw kat je hierin. En dat katten zich sterker aan vrouwen dan aan mannen hechten is ook al lang geleden bewezen.

Het is een fabel dat katten graag continu alleen zijn. Het klopt dat een kat een solitaire jager is en niet in een roedel leeft zoals honden dit wel doen. Maar teveel alleen zijn kan zelfs leiden tot allerlei gedragsproblemen als onzindelijkheid, veel vocaliseren, overgeven, zichzelf overmatig wassen en zelfs scheidingsangst.

Twijfel je nog steeds? Bekijk dan dit experiment van Shorty en Codi maar eens. De eigenaar filmde zijn katten stiekem, terwijl hij zelf de deur uit was. Echt wel dat hij gemist werd!


Dit artikel is 58.936 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Blanche Overgaauw

Catwoman pur sang, koffiegek en wild van jurkjes. Gediplomeerd kattengedragsdeskundige voor mijn eigen bedrijf: Kattenconsult. Natuurlijk personal assistent van circusartiest (vermomd als kater) Pringle. Bovendien enthousiast stukjesschrijfster voor Cattish! Check voor meer info: www.kattenconsult.nl