Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Onze poes bijt zich kaal bij haar staart. Ze is allergisch voor vlooien, maar al een maand of negen vlooienvrij. Ze wordt elke 3 weken gedruppeld. Wat kan hier de oorzaak van zijn? Het is geen schootkat en ze laat zich niet graag aaien, het druppelen is dan ook altijd een probleem.

Het antwoord

Een kat die zichzelf beschadigt heeft een groot probleem.
Zichzelf kaal bijten kan het gevolg zijn van een vlooienallergie, een kat hoeft zelf geen vlooien te hebben om toch gebeten te worden. Het is daarom van groot belang om je huis zo goed mogelijk vlooienvrij te maken. Lees hier meer over vlooien bij de kat.

Er kan ook een medische oorzaak aan ten grondslag liggen, zoals pijn. De kat zou echt grondig onderzocht moeten worden door de dierenarts, om mogelijke medische aandoeningen uit te sluiten.

Ten slotte kan het een gedragsprobleem zijn, misschien voortkomend uit stress. Het druppelen kan die stress zeker in stand houden, maar het gedrag is blijkbaar al voor die tijd ontstaan.

Zoek in elke geval hulp voor je kat, eerst bij de dierenarts en daarna bij een ervaren gedragsdeskundige. Dit kaal bijten is heel pijnlijk voor de kat en verdient dat het grondig behandeld wordt.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 2.608 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.