Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien.

Let op: per week wordt slechts één vraag geselecteerd. Het kan dus zijn dat jouw vraag niet wordt beantwoord door onze expert. Leg je vraag dan voor via het Forum of vraag een consult aan bij onze expert.

Een specifiek en meer uitgebreid consult (offline of via Skype) kun je aanvragen via haar website.

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Beste liesbeth,

Wij hebben een kat, Tippie (7 maanden) en een poes, Diva( 13 maanden). Nu is het zo dat onze poes Diva de hele dag door aan één stuk loopt te miauwen. Dit houdt ons nachten wakker. Soms kijkt ze ergens naar en miauwt ze terwijl wij niks zien. Ook is het zo dat ze overal aan zit te krabben en als je d’r aan wil halen, haalt ze je open. Onze visite durft haar niet eens te aaien. Wij liggen ook steeds helemaal open. Ze is nagekeken bij dierenarts maar qua gezondheid mankeert ze helemaal niks, dus het miauwen is niet van de pijn. Wij dachten aan stress ofzo, omdat toen Diva een half jaar was we Tippie kregen en kort daarna gingen we verhuizen. Ook wonen we op een plek waar ze niet naar buiten kan. Sinds we haar hebben kan dat al niet, maar zelf komt ze van een boerderij. Wij vragen ons af wat we kunnen doen om te zorgen dat het minder wordt. Dat onze visite niet wordt opengehaald, wij normaal kunnen slapen en dat ze stopt met hele dagen aan een stuk te miauwen.

Groetjes Roxanne

Het antwoord

Beste Roxanne,
Zoveel vragen kan ik niet allemaal beantwoorden!
Het zou heel goed verveling kunnen zijn, stress of misschien wel iets heel anders. Als er zoveel dingen spelen, kan ik er niets zinnigs over zeggen zonder de kat(ten) gezien te hebben.

Met name het openhalen is iets wat mij zorgen baart. Neem daarom liever contact op met een gedragsdeskundige. Die kan de situatie in kaart brengen en voor al je vragen hopelijk een oplossing bieden.

Vriendelijke groet, Liesbeth

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 2.524 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.