Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien.

Let op: per week wordt slechts één vraag geselecteerd. Het kan dus zijn dat jouw vraag niet wordt beantwoord door onze expert. Leg je vraag dan voor via het Forum of vraag een consult aan bij onze expert.

Een specifiek en meer uitgebreid consult (offline of via Skype) kun je aanvragen via haar website.

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Ik heb een poes die twee maanden terug is bevallen van 4 kittens. Opeens gromt ze naar alle 4 haar kittens. Sinds de kittens er zijn lijkt ze erg van slag, wanhopig op zoek naar eten terwijl er voer in haar bakje ligt. Zo is geen vuilniszak veilig, klimt ze in mijn vuilnisbak, doet er alles aan om naar buiten te komen mevrouw zit binnen omdat zij nog geholpen moet worden, zelfs deuren en keukenkastjes gooit ze open! Ze blaast en gromt naar haar kittens tijdens het eten, nu hebben alle 4 de kittens dat blazen en grommen overgenomen en doen dat zeker als je dichtbij ze komt tijdens het eten… Ik ben radeloos en wil de (moeder) poes ook zeker niet wegdoen.. Wat is er met haar aan de hand? Voorheen was ze zo lief en knuffelig. Tuurlijk heeft ze haar kattenstreken maar dit slaat helemaal door!

Het antwoord

Ga zo snel mogelijk met de moederpoes naar de dierenarts. Iedere plotselinge gedragsverandering kan een medische oorzaak hebben. Deze moet eerst uitgesloten worden voordat je kunt denken aan een gedragsprobleem.

Als ze ineens gaat grommen en blazen is er iets grondig mis. Mocht de dierenarts niets kunnen vinden, neem dan contact op met een gedragsdeskundige. Het is niet de bedoeling dat de kittens dit gedrag gaan overnemen.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 5.048 keer gelezen | Geschreven door