Sommige katten zijn ware haarfabrieken. Zonder zichtbare inspanning produceren ze dagelijks grote hoeveelheden haar. Die vind je echt óveral in huis terug.

Hoeveel haren heeft een kat eigenlijk? Volgens bioloog Midas Dekkers zijn het er 40 miljoen, waarvan 5 miljoen op de rug, 10 miljoen op de buik en 25 miljoen op je bankstel. In zijn korte verhaal ‘De gesluierde schoonheid’ beschrijft hij op zijn eigen onnavolgbare wijze het fenomeen kattenhaar.

Kampioen verharen

Het aantal van 40 miljoen lijkt veel, maar dan kennen jullie Skimble nog niet. Skimble is een Britse korthaar-kater van ongeveer zes jaar en woont bij mij in de buurt. Toen zijn personeel een weekje op vakantie ging, mocht ik op hem passen. Zo kon hij fijn in zijn eigen huis blijven.

Twee keer per dag kwam ik bij Skimble langs. Elke keer kwam hij me enthousiast tegemoet, gaf me kopjes en streek langs mijn benen. Wat een leuke kat! En ik aaide vriendelijk terug. Als reactie kreeg ik een spinnend geluid terug én een wolk van haar, in de lucht en aan mijn hand.

Overal in huis vond ik haren van Skimble: in alle hoeken van de kamer, op de kleedjes die uit voorzorg op de bank en de stoelen waren gedrapeerd, in de gang en op het aanrecht, in de hoekjes van de traptreden, zelfs naast de kattenbak.

De kam er in

In het begin raapte ik die plukken haar nog op om ze in de afvalbak te gooien, maar daar was geen beginnen aan. Haar, haar, overal was haar!

Op een ochtend heb ik mijn trimspullen meegenomen. Ik heb Skimble op tafel gezet en heb mijn grove kam in zijn vacht gezet. Die vacht is heel compact met heel veel korte haartjes per vierkante centimeter. Ik heb ze niet geteld, maar Skimble komt met gemak boven het aantal van 40 miljoen uit!

De kam ging moeizaam door de vacht. Heel veel losse haren hielden hem tegen. Met de punt van de kam maakte ik groeven in de vacht waardoor er stukken los kwamen. Nu kon ik er wat gemakkelijker doorheen.

Bek vol haren

Na een half uurtje kammen, had ik een halve tafel vol haar. Die heb ik er alleen met de grove kam uitgehaald. Het zijn haren die al een tijdje geleden hebben losgelaten, maar nog ‘klem’ zitten omdat de vacht zo compact is.

Nu snap ik ook waarom Skimble zich niet zoveel wast: dan zou hij steeds met een bek vol haren zitten!

Gelukkig heeft hij personeel dat, uitgerust van een welverdiende vakantie, weer tijd heeft om hem te kammen. En anders moet ik maar weer komen oppassen…


Dit artikel is 6.693 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.