Katten staan er om bekend dat ze goede poetsers zijn. Soms zelfs té goed! En waarom likt een kat graag aan jouw handen of haren?

Wassen

Een ‘kattenwasje’ is een snelle, oppervlakkige wasbeurt, zoals bijvoorbeeld een washandje over je gezicht halen. Waar de uitdrukking vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Misschien dat onze (voor)ouders dachten dat de katten wasmethode, met een poot over je kop wrijven, niet zo’n grondige manier van wassen is?
Katten besteden echter een flink deel van de dag, minimaal een kwart, aan vachtonderhoud door middel van wassen. De ruwe tong zorgt ervoor dat de haren in topconditie gehouden kunnen worden. Daarmee krijgt de kat veel losse haren binnen, die in de vorm van haarballen of via de ontlasting weer uit het systeem verwijderd worden.

Elkaar wassen

Wassen is ook een vorm van sociaal contact. Moederpoezen wassen kittens, katten die elkaar mogen wassen elkaar. Vaak blijft dit beperkt tot alleen de kop en de schouders van de andere kat, want katten weten precies wanneer er sprake is van ongewenste intimiteiten. Als katten echt dikke vriendjes zijn, zullen ze elkaar vaker en langdurig over het hele lijf wassen.

Katten wassen ons ook. Ze likken aan je handen, armen of zelfs aan je haar. Dat kan te maken hebben met de geur of smaak van je shampoo of bodymilk, die onweerstaanbaar is voor je eigen kat.

Rustgevend

Wassen is rustgevend en ontspannend. Na het eten wordt er vaak gepoetst, gevolgd door een katten-schoonheidsslaapje.
Katten in stress-situaties kunnen zich steeds vaker gaan wassen om dat fijne, rustgevende gevoel weer op te wekken. Het gevolg daarvan kan zijn dat de kat kale plekken gaat ontwikkelen. In extreme gevallen kan een kat zichzelf gaan beschadigen.

Pijn en jeuk

Stress kan dus een reden zijn waardoor een kat zich gaat wassen totdat er kale plekken ontstaan. Dat is echter beslist niet de enige oorzaak voor overijverig poetsgedrag. Kale plekken worden weliswaar vrijwel automatisch gekoppeld aan de diagnose ‘stress’, maar in de praktijk zijn pijn en jeuk vaker de oorzaak van kale plekken.
Jeuk bijvoorbeeld is vreselijk. Katten die gevoelig zijn voor vlooien kunnen kale plekken krijgen door het vele likken.
Ook pijn is een oorzaak. Als wij als mens pijn hebben, wrijven we over zo’n pijnlijke plek in een poging de pijn te verlichten. Een kat zal zich gaan likken waar hij pijn voelt, met uiteindelijk kale plekken tot gevolg. Vooral blaasproblemen (kale buik!) of artrose worden vaak over het hoofd gezien als mogelijke oorzaken.

Kale plekken zijn altijd een reden voor grote zorg en mogen nooit onbehandeld blijven. Ze zijn een teken dat er iets aan de hand is met je kat. Laat je kat daarom altijd eerst door een dierenarts onderzoeken!


Dit artikel is 6.207 keer gelezen | Geschreven door