Dat Netflix overloopt van het leuke kijkvoer, weten de meeste mensen wel. Dat daar ook mooie titels bijzitten voor kattengekken, is misschien minder bekend. Op mijn zoektocht naar een goede documentaire kwam ik er echter wel eentje tegen. En die was erg interessant. 

Wat voer jij je katten? Ben je van Eukanuba? Iams of Hill’s? Of ben je meer van rauw eten voor je harige vriend? Na het kijken van de documentaire Pet Fooled staat één ding vast: je hebt geen idee meer wat er goed is voor je kat.

Hoe zit het met ons?

In Pet Fooled wordt door twee vooraanstaande dierenartsen uitgelegd hoeveel geld er in marketing wordt gestopt als het gaat om diervoeding en hoe weinig het eigenlijk gaat over jouw huisdier.

Hoewel de documentaire zich vooral focust op honden, geldt veel van wat er verteld wordt ook voor katten. Waar het in het kort op neerkomt is dit: voer voor dieren wordt bijzonder slecht gereguleerd. En ja, de documentaire gaat over Amerika, maar mij werd na een rondje zoeken op internet niet duidelijk hoe het er in Nederland voorstaat. De merknamen die genoemd worden zijn in elk geval hetzelfde als de namen die we hier kennen.

Ongelooflijk

Al kijkend werd ik langzaam maar zeker steeds ongeruster. Van het idee dat mijn katten geen rijst, wortels of erwten in hun voedsel nodig hebben, was ik al overtuigd. Maar de onbeschaamde manier waarop diervoedingsfabrikanten (waarvan veel hun voer met een torenhoog prijskaartje verkopen) liegen over hoe goed bepaalde ingrediënten voor je dier zijn, terwijl ze duidelijk weten dat het onzin is, choqueert toch.

En naast simpelweg ongezond of onnodig kan iets ook nog regelrecht giftig zijn.. Zoals kippensnacks waarvan veel honden kort na consumptie doodbloedden, maar waarvan de producent veel te laat de producten uit de schappen haalde.

Pet Fooled is een echte eyeopener en leert je veel over de manier waarop je voedselverpakkingen moet lezen, onder andere door je meer te leren over je eigen dier. Heb je een kat of hond én Netflix? Maak je je zorgen over het feit dat steeds meer katten sterven aan nieraandoeningen en honden aan kanker en beiden aan obesitas? En weet jij niet waarom droogvoer eigenlijk helemaal niet zo goed is? Dan is deze documentaire echt een kijkje waard.

Wat dan wel?

Wat moet je dan wel kopen voor je kat? Welk voer is goed voor het beestje? Dat is het enige dat schort aan Pet Fooled: een eenduidig antwoord op die vraag. De conclusie waar ik mee weg ben gelopen is dit: lees de verpakkingen goed, Google en vraag rond, vertrouw niet zomaar zonder meer op je dierenarts en ga er vanuit dat het producenten van diervoeding meer gaat om geld en minder om dierenwelzijn. Helpt je dat als je in de dierenwinkel staat? Waarschijnlijk niet direct. Maar het zet je in elk geval aan het denken. En als verantwoordelijke voor een dierenleven is dat het minste dat je kan doen.

Pet Fooled kijk je dus op Netflix.

 


Dit artikel is 2.748 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Kattenvrouwtje, nerd, Star Trek (Janeway), Xena, serieel site producer.