Onder narcose trimmen, een veel besproken onderwerp. Is een narcose wel zo slecht als soms wordt beweerd? En moet je eigenlijk alle katten trimmen onder een sedatie?

Roesje, sedatie, narcose, anesthesie, allemaal verschillende benamingen die je tegenkomt op internet.  In deze blog ga ik dieper in op  het onderwerp “trimmen onder een sedatie”. Ik lees nogal wat bang makende spookverhalen over het toedienen van narcose bij katten. Ik ben geen dierenarts en alleen zij mogen dit middel toedienen, daarom heb ik dierenarts Natasja van kattenkliniek Felicare gevraagd of zij enkele vragen wilde beantwoorden. Ook kun je in dit artikel mijn persoonlijke ervaring en mening lezen over dit onderwerp.

Spookverhalen?

Er komen aardig wat enge verhalen over het toedienen van narcose als je dit intikt op Google. Bijvoorbeeld dat katten alles meekrijgen tijdens de sedatie, maar niet kunnen reageren en hier dan weer een trauma van oplopen. Of dat katten nog een jaar na de narcose hier last van hebben. Oef, je zou er bijna bang van worden. Gelukkig heb ik een fijne samenwerking met diverse dierenartsen waar ik al dit soort vragen aan kan stellen. Lees vooral verder, want dierenarts Natasja van kattenkliniek Felicare neemt veel onzekerheden weg.

narcose

Vragen aan dierenarts Natasja over trimmen onder narcose

Er wordt vaak beweerd dat katten onder een roesje/korte sedatie alles meekrijgen van de trimbehandeling en hierdoor getraumatiseerd raken. Bestaan dit soort sedaties? En is dit waar?

Bij gebruik van de huidige, moderne middelen raken katten niet getraumatiseerd door een trimbehandeling onder sedatie.

Er zijn ouderwetse, eerder ook zelfs vrij verkrijgbare middelen, die vroeger bijvoorbeeld ingezet werden bij dieren met vuurwerkangst. Zodat ze met oud en nieuw niet zo angstig zouden reageren. Het is echter gebleken dat dit averechts werkt. Ik denk dat het effect hetzelfde is wanneer je deze oude middelen inzet bij trimmen onder sedatie.

Is een sedatie schadelijk voor katten?

Sedatie is voor een gezonde kat niet schadelijk. Bij zieke dieren ligt dit anders. Daarbij zal je dan wel de nodige maatregelen moeten nemen, zoals bijvoorbeeld het aanleggen van een infuus.

Hoe gaat een sedatie bij jullie in zijn werk? (vooraf, tijdens en het wakker maken/nazorg)

Voor de sedatie wordt de kat nagekeken, er wordt onder andere naar het hart geluisterd en het gewicht wordt genoteerd. Als het een voor ons onbekende kat is, dan vragen we ook naar de ziektegeschiedenis. Krijgt de kat medicatie en zo ja welke? Zijn er andere bijzonderheden?

Daarna krijgt de kat een injectie met het narcosemiddel in de spier. De meeste katten slapen dan binnen 10 minuten voldoende om ze te kunnen trimmen. Alle dieren die bij ons gesedeerd worden krijgen extra zuurstof toegediend en liggen op een warmhoudmatje. Nadat de behandeling klaar is, krijgen ze een injectie waardoor ze vrij vlot weer wakker zijn. Ze mogen pas naar huis als ze helder overkomen en weer kunnen staan.

Als het enigszins mogelijk is, trim ik bij jullie katten zonder sedatie. Het is namelijk lang niet bij alle katten nodig. Wat is in jullie ogen de grens om wel of niet onder een sedatie te trimmen?

De grens in onze ogen is het welzijn van de kat. Katten die volledig in paniek raken door een behandeling kan je beter sederen. Evenals katten die zodanig vervilt zijn dat het pijnlijk is om ze goed te kunnen scheren, zijn beter af als je ze sedeert.

Daarnaast natuurlijk de katten die zich niet laten trimmen, waarbij het dus gevaar oplevert voor de trimster.

Alle katten onder narcose bij de dierenarts?

Laatst kwam ik bij een trimbezoek op locatie aan.. en dit bleek bij een dierenarts te zijn. Ik was verbaasd, want waarom zou een dierenarts mij vragen om haar eigen kat te trimmen? Zij legde mij uit dat zij katten met vachtproblemen die bij haar in de praktijk kwamen, standaard onder narcose helemaal kaal scheert. Ook van collega trimsters hoorde ik dat zij dierenartsen kennen die dit altijd doen. Je kunt dat belachelijk vinden, maar ik kan er wel begrip voor opbrengen.

Net als dat ik geen dierenarts ben, is een dierenarts geen dierentrimmer. Ieder zijn vak dus! Een kat hanteren en al helemaal het scheren ervan, is een klusje wat ervaring vereist. Daar is een dierenarts niet voor opgeleid. Als zij een vervilte kat op tafel hebben, is het belangrijk dat de viltplekken verwijderd worden. Wanneer een kat niet voornemens is enigszins mee te werken, is het makkelijker en sneller voor een dierenarts om een kat onder een korte sedatie te scheren.

Ik ben er groot voorstander van om dierenartsen te informeren over de kat- huid en vachtvriendelijke trimmethode. Een sedatie kan namelijk voorkomen worden door via deze methode te werken.

Narcose

Mijn persoonlijke mening over trimmen onder narcose

Ik ben nu bijna 3 jaar kattentrimster en heb inmiddels honderden katten mogen trimmen. Ik denk dat ik in deze tijd wel een aardig beeld heb kunnen vormen van hoeveel katten er zonder en met narcose getrimd moeten worden. Mijn conclusie is dat 99% van de katten zonder een sedatie is te trimmen.

Natuurlijk zijn er katten die een trimbehandeling niet waarderen, maar met voldoende rust en geduld zijn ook zeer angstige katten te trimmen. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Als een kat angstig is op de trimtafel kan dit zich uiten in drie reacties: verstijven, vluchten of vechten.

Wanneer een kat verstijfd, is het zaak om de kat goed in de gaten te houden. Het stresslevel kan ongemerkt hoog oplopen. Je kunt natuurlijk wel makkelijker doorwerken, maar liever zet ik tussendoor de kat even van tafel en bekijk hoe de kat zich dan gedraagt. Zie ik de stress zakken? Dan ga ik verder met de behandeling.

Als een kat probeert te vluchten, zijn er tal van mogelijkheden om de behandeling te laten slagen. Het katvriendelijk hanteren, (wat betekent dat je de kat niet gaat fixeren, hardhandig vastpakt of in zijn nekvel grijpt) kan helpen om de kat op tafel te houden. Rustig aanhalen, afleiden met speeltjes, snoepjes en/of valeriaan is zeker te proberen.

Gaat een kat vechten of raakt deze in blinde paniek? Dan laat ik altijd de kat van tafel. Buiten dat het voor de omstanders en mijzelf gevaarlijk wordt, is het een vreselijke ervaring voor de kat. Ik ben persoonlijk zelf geen voorstander van dwangmiddelen zoals harnassen, kapjes en bolletjes om de kop. Als een kat dan van de tafel afglipt met dit soort middelen om, is de kans groot dat de kat zich bezeerd en/of getraumatiseerd raakt.

Wat voor katten heb ik onder narcose getrimd?

Zoals ik eerder vertelde, is er maar een klein percentage aan katten dat niet te trimmen is. En eigenlijk hebben alle katten die ik onder narcose heb getrimd tot nu toe een verhaal. Het zijn voornamelijk herplaatsers. Dus die hebben meerdere eigenaren gehad, voor een gewoontedier als de kat kan dit soms een negatieve uitwerking hebben op het gedrag.

Nog meer voorbeelden van de katten die ik onder narcose heb getrimd:

  • Voormalig zwerfkatten
  • Mishandelde katten
  • Katten die veelvuldig bij een dierenarts zijn geweest

Deze katten hebben dus een negatief verleden, het is dan te verklaren waarom die katten een trimbehandeling associëren met een angstige ervaring. Een narcose is dan de vriendelijkste methode om de kat van de vachtproblemen af te helpen. Maar als zo’n angstige kat geen vilt/klitten heeft, is het ook niet nodig om deze te trimmen. Je wilt dit soort katten niet onnodig in de stress brengen of alleen voor een beetje kammen onder narcose brengen.

Voorwaarden trimmen onder narcose

Mij word regelmatig gevraagd of ik niet even thuis een narcose kan toedienen. Dan komen we weer even terug op het “ieder zijn vak” verhaal. Dat mag alleen een dierenarts doen, dus dit gebeurd alleen in de dierenkliniek. Ik heb enorme mazzel dat ik een geweldige samenwerking heb met kattenkliniek Felicare te Soest. Hier heb ik de mogelijkheid om katten te trimmen onder sedatie.

Als een klant aangeeft dat de kat waarschijnlijk een sedatie nodig heeft, dan bespreek ik duidelijk vooraf wat de eventuele bijkomende kosten zijn voor het toedienen van een narcose. Zo kunnen er geen verassingen ontstaan bij het afrekenen na de behandeling.

Ik ga eerst proberen om de kat zonder narcose te trimmen. En gelukkig heb ik dankzij het katvriendelijk hanteren, hier vele successen mee geboekt! Mocht er echt een sedatie nodig zijn, dan haal ik de dierenarts erbij. Zij kijkt de kat na, weegt de kat en dient de narcose toe. De dierenarts blijft gedurende de hele trimbehandeling de kat observeren.

Narcose

Tip voor collega trimsters

Mocht jij een samenwerking aangaan met een dierenarts, dan is het belangrijk om de volgende dingen te vragen over trimmen onder een narcose:

  • In welke ruimte vindt de behandeling plaats? Een rustige omgeving is het beste.
  • Welke controles worden toegepast alvorens de sedatie wordt toegediend?
  • Blijft de dierenarts bij de behandeling? Ikzelf vind dit erg belangrijk, want de arts kan de kat goed in de gaten houden.
  • Ligt de kat tijdens de narcose op een warmte matje?
  • Krijgt de kat zuurstof toegediend?
  • Wordt de kat weer wakker gemaakt, waar mag de kat wakker worden en zijn hier nog andere dieren? (Blaffende honden in deze ruimte is een absolute no-go!)
  • Wanneer mag de kat weer naar huis?

Conclusie

En narcose is dus niet per definitie gevaarlijk, maar pas je alleen toe wanneer echt nodig. Vaker dan je denkt en met de juiste ervaring en katvriendelijke aanpak kan een kat worden getrimd zonder narcose. Wordt wel een sedatie gegeven? Dan gebeurt dat altijd onder toeziend oog van de dierenarts.


Dit artikel is 2.435 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Naast crazy catlady ben ik kattentrimster in Almere en omgeving. Hier woon ik ook samen met mijn twee prachtkatten: Jip en Bo. Ik ben al sinds de wieg gek op katten en heb er (na jarenlang in de sales te hebben gewerkt) nu mijn beroep van gemaakt. Het voelt enorm goed om katten te kunnen helpen met vachtverzorging. Ik heb mij gespecialiseerd in de huid- vacht en katvriendelijke trimmethode. Naast trimmen ben ik gek op schrijven. Ik blog fanatiek voor mijn eigen website PerfecteKat.nl en zal ook op Cattish.nl jullie voorzien van blogs over katten. Denk hierbij aan reviews over kattenproducten en vachtverzorgingsadvies.