Je wilt je kat graag vrij rond laten lopen in je tuin, maar hem ook weer niet alle vrijheid geven. Dan is je tuin afzetten de oplossing. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Ik droom regelmatig van een tuin voor mijn kat Toby. Vanwege financiële redenen blijft dat voorlopig een droom en er zijn ook genoeg redenen om je kat binnen te willen houden. Kun je wel je kat in de tuin laten, maar wil je liever niet dat hij bij de buren rondscharrelt? Dan kun je op meerdere manieren je tuin afzetten. Je kat kan zo veilig buiten vertoeven zonder dat jij je zorgen hoeft te maken dat hij ervandoor gaat. Want dat is wel zo gezellig voor jullie allebei.

Afrastering van schutting en schuur

Met een afrastering aan de bovenkant van een stenen of houten schutting voorkom je dat je kat de tuin uit kan. Grofmazig gaas is hiervoor het makkelijkste om te gebruiken. Plaats de afrastering ver genoeg over de omheining heen en goed schuin met een hoek van 90 graden naar binnen. Zo zorg je dat je kat niet op de bovenkant kan springen. De bovenkant van een schuur en de poort maak je op dezelfde manier onbereikbaar. Zorg dan wel dat je je kat geen handje helpt en houd alles bij de schutting weg wat hij kan gebruiken om alsnog bovenop te springen. Denk aan de kliko’s, tuintafel en andere hoge obstakels.

Als je liever geen gaas hebt, kun je nog kiezen voor een soort katrol systeem dat bestaat uit balken of buizen op je schutting die roteren als je kat erop springt. Daardoor krijgt hij geen grip en kan hij niet bovenop je schutting, schuur, vensterbanken of poort springen. Je hebt daarnaast ook anti-overklimstrips, zoals spijkerstrips, om op een stenen muur of schutting te plaatsen, maar dat lijkt mij dan weer geen prettige oplossing.

Heg en bomen afzetten

Een heg kun je ook met grofmazig gaas afzetten zodat je kat niet door de heg naar de buren kan glippen. Om te voorkomen dat je kat een boom inklimt om er vandoor te gaan, kun je een soort kraag om de boomstam plaatsen.

Beschermnet over tuin

Naast afrastering is het ook mogelijk om een net over de volledige breedte van je tuin te spannen. Dat is minder mooi misschien, maar net zo effectief. Zo’n beschermnet kun je natuurlijk ook gebruiken om een gedeelte van je tuin af te schermen, bijvoorbeeld wanneer je rekken met druiven hebt staan.

Grote tuin? Overweeg een kattenren

Ik kan me voorstellen dat niet iedereen een tuin heeft die handig af te zetten is met alleen afrastering of beschermnetten. Daarom bestaan er kattenrennen. Ik had er ook nog nooit gehoord, maar als je op internet zoekt, dan kom je er genoeg tegen. Het is zeker een oplossing voor grote tuinen. Een kattenren is groot, heeft gaas aan de buitenkant en is van boven gesloten. Je kunt een ren kopen, maar net zo goed zelf maken naar jouw wensen en die van je kat. Zorg voor een binnengedeelte om te schuilen en bouw de rest met gaas zodat je kat lekker om zich heen kan kijken. In een kattenren is de vrijheid van je kat beperkter dan in de tuin, dus leg er lekker veel speeltjes in en maak leuke verstopplekjes.

Van buiten naar binnen: kattenluik

Het is voor je kat het fijnste als hij zelf kan bepalen wanneer hij binnen of buiten vertoeft. Vooral ‘s nachts gaan katten er graag op uit. Daarom is het prettig als je een kattenluik in je deur maakt, zodat hij zelf naar buiten kan.

Ik wens je alvast veel plezier samen met je kat in de tuin. Heb jij nog meer tips? Deel ze hieronder, ik hoor ze graag.


Dit artikel is 4.608 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Marloes Nijland

Marloes Nijland is tekstschrijver met een grote liefde voor katten, paarden en de natuur. Ze woont samen met kat Toby, die ze in huis haalde toen hij 7 maanden was.