Sneeuwkittens worden geboren met een wat ruwere, wittige vacht, die er ijzig uitzien. Deze verkleuring verdwijnt meestal geleidelijk met het wisselen van de vacht.

Sneeuwkittens, poederkittens, frosted kittens, turncoat en fever coat zijn verschillende benamingen voor hetzelfde uiterlijke en onschuldige verschijnsel. Deze kittens worden geboren met een ruwere, wittige vacht. Over het algemeen is deze ‘ijzige’ verkleuring alleen zichtbaar op het lichaam (de pootjes en het gezichtje zijn meestal goed doorgekleurd).
Meestal is het alleen bij de eerste kittenvacht zichtbaar. Als het kitten groeit, maakt het nieuwe haren aan die wel volledig gekleurd zijn. Met het geleidelijk wisselen van de vacht krijgt het kitten beetje bij beetje zijn uiteindelijke kleur. Dit proces is meestal vóór de leeftijd van twaalf weken voltooid.

Oorzaak

Wat deze verkleuring veroorzaakt, is nog onduidelijk. Het verschijnsel zou zowel aangeboren als erfelijk kunnen zijn. Zo zou een (onopgemerkte) periode van koorts bij de poes tijdens de zwangerschap dit kunnen veroorzaken (vandaar de naam fever coat), maar er zijn ook aanwijzingen voor een erfelijke factor, aangezien het wel vaker in bepaalde familielijnen lijkt voor te komen.

Tot zover de informatie van de fokkers van Troy.

Troy heeft een sneeuwvacht

Noorse Boskat Troy was vroeger een sneeuwkitten. Dat is waarschijnlijk gekomen omdat zijn mama Ginger, tijdens de zwangerschap, geopereerd moest worden. Ze had een bloedoor opgelopen tijdens de dekking. Dat denken de fokkers tenminste. Door de plaatselijke verdoving is daar waarschijnlijk iets van bij de ontwikkeling van de kittens gekomen, waardoor de sneeuwvacht is ontstaan. Ook als de moederpoes koorts heeft gehad tijdens de zwangerschap kan het ontstaan. Het is absoluut geen afwijking, maar eigenlijk heel speciaal.

Kammen, wassen en föhnen

Troy is nu geen kitten meer, maar een forse kater van bijna dertien jaar en twaalf kilo zwaar. De sneeuwvacht heeft hij nog voor een deel. Zijn vacht is aan de voorkant prachtig rood, maar de achterkant is lichter gekleurd. De haren daar voelen stugger en dikker aan.

Omdat hij zich door zijn leeftijd en postuur niet goed meer kan wassen, komt de kattenkapper op bezoek. Hij vindt het heerlijk om onder het kammen zoveel aandacht te krijgen. Ook het badderen daarna en het droogföhnen van zijn vacht ondergaat hij ontspannen. Of hij nou een sneeuwvacht heeft of niet, ik vind hem heel bijzonder!


Dit artikel is 3.769 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.