Wat wij al wisten is inmiddels onderzocht door dierwetenschapper Kristyn Vitale (Universiteit van Oregon): katten zijn helemaal geen arrogante loners die jou net kunnen verdragen.

Uit onderzoek dat ze deed met 79 kittens (spel het: DatWilIkOok) en 38 volwassen katten, blijkt dat de mate van veilige hechting aan mensen bij katten rond 65% ligt. Dat zegt je natuurlijk niks, maar de veilige hechting van mensenkinderen ligt ook rond die 65%, terwijl die van honden bij 58% stopt.

Jawel: katten hechten als kinderen en honden hebben nog wat procenten te gaan voor ze daar zijn.

Hoe onderzocht Vitale dat?

De Amerikaanse onderzoeker plaatste kat en mens in een kamer, waarbij  de proefpersoon in een cirkel plaats moest nemen. Liep de proefkat de cirkel binnen, dan mocht de proefpersoon hem aanhalen en er interactie mee hebben.

Na twee minuten verliet de proefpersoon de kamer, weer twee minuten later kwam hij dan weer terug en nam weer plaats in de cirkel. De wetenschappers legden dan de reactie van de kat vast op het terugkomen van de proefpersoon. Zaken zoals bijvoorbeeld het zoeken van nabijheid en stress bij scheiding (wanneer de persoon wegging).

Volwassen katten mochten dit spelletje één keer spelen. Kittens kregen twee kansen, met zes weken socialisatie ertussen. Naast de genoemde percentages, is één van de andere conclusies dat bij katten – als ze eenmaal een hechtingsstijl hebben – die niet meer verandert, ook niet na socialisatie. Oftewel: een veilige hechthingsstijl bleef veilig, een onveilige gehechtheidsstijl bleef onveilig.

Snep u?

Nou, ik volg het niet helemaal, maar houd het gewoon bij de conclusies: katten vinden hun mensen leuk en zijn blij ze weer te zien. Punt. En mijn ervaring is eerlijk gezegd niet anders. Al heb ik na zes katten wel gezien dat jij zelf ook een rol speelt bij hoe betrokken je kat is. Haal je ze zelf niet aan, knuffel je ze nooit, speel je niet met ze. Dan moet je niet verrast zijn als je kat net zo afstandelijk is. Doe je dat wel, dan is de kans op een gezellig kattenbeestje direct een stuk groter.

Los daarvan hebben katten – net als mensen – ook gewoon een eigen karakter en tonen ze hun interesse in jou op hun eigen, katterige manier.

Ze willen jou

Interessant extraatje: uit hetzelfde onderzoek blijkt dat katten liever met jou bezig zijn dan met voedsel of speelgoed. Dus de volgende keer dat je iemand hoort zeggen: “Honden hebben een baas, katten hebben personeel”. Nee joh: katten zijn gek op je, maar ze hebben ook een eigen karakter. Net als jij!


Dit artikel is 2.279 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Kattenvrouwtje, nerd, Star Trek (Janeway), Xena, serieel site producer.