De vacht van een kat kan erg vervilt zijn geraakt. Dit kan diverse oorzaken hebben. Er is echter maar één oplossing: scheren.

De vacht van een kat kan door verschillende oorzaken vervilten. Dit kan bijvoorbeeld door ouderdom, overgewicht, artrose of stress.

Vervilten kan vooral voorkomen bij langharige katten, maar gewone kortharige huis-tuin-en-keukenkatten (HTK’s) kunnen ook ernstige viltklachten krijgen. Zoals bijvoorbeeld Raichu.

Dik plakkaat

Raichu is een 19-jarige HTK-poes. Ze woont met een paar baasjes in een groot huis met binnentuin in de binnenstad. Ze is aanhankelijk, sterk en heel lief, vinden haar baasjes. En ze heeft problemen met haar vacht.

Het is duidelijk: er zit een dik, grijs, harig plakkaat van oude haren in haar vacht. Alleen aan haar kopje en haar pootjes is te zien hoe de vacht eigenlijk hoort te zijn: glanzend diep zwart. Bovendien voelt de vacht nu ook hard en stug aan in plaats van los en zijdezacht.

Lekker kort

Wat ook duidelijk is: er komt geen kam meer door de vacht, alleen nog een scheerapparaat. Dus het is glashelder wat er moet gebeuren.

Eerst knip ik haar nagels, die heel lang zijn. Dat zal straks vast fijner lopen.

Dan is de vacht aan de beurt. Het vilt gaat er gelukkig gemakkelijk af. Raichu begint tegelijk met het aanzetten van het scheerapparaat te spinnen en kopjes te geven. Het wordt zo zelfs nog een beetje lastig om haar te scheren! Ze zal niet alleen alle aandacht fijn vinden, maar zal het vast ook een opluchting vinden dat ze nu verlost wordt van het irritante gevoel van een trekkende huid. Ze kan zich weer onbelemmerd bewegen.

Even wennen

Raichu zal snel gewend zijn aan haar zomerse look. Haar baasjes hebben daar meer moeite mee, zeggen ze. Vooral omdat ze nu beter zien hoe mager hun huisgenootje is. Maar daar hebben ze een goede oplossing voor: ze gaan haar extra verwennen met lekkere hapjes. Dat heeft ze wel verdiend!


Dit artikel is 4.242 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.