Het is de kat die bepaalt of, door wie en waar hij gekamd wordt. En zo is het voor een trimmer soms even zoeken naar wat de kat wil en wat voor hem de beste oplossing is.

Lotte is een huis-tuin-en-keukenkat van ongeveer acht jaar. Ze woont samen met drie andere katten en twee honden in een klein huis. Ze is een angstige kat: ze moet erg wennen aan nieuwe situaties en vertrouwt mensen niet meteen. Alleen haar baasje vertrouwt ze een beetje, al moet zij ook niet te vaak en te lang te dicht bij haar komen.

Haarballen

Lotte heeft een dikke vacht met veel onderwol. Omdat ze veel last heeft van haarballen, zou het fijn zijn om die oude haren uit de vacht te kammen. Dan hoeft ze dat niet zelf te doen. Maar dat laat ze niet toe: ze is te angstig en heeft te veel stress. Daarom heeft haar baasje in overleg met de dierenarts een kalmerend pilletje gegeven ruim vóór de trimafspraak.

Als ik kom, zie ik Lotte heel wakker en alert op de bank zitten. Werkt het pilletje wel? Ze laat zich moeilijk optillen en vlucht meteen onder de bank. Of ze loopt naar de keuken en springt via het aanrecht boven op de keukenkastjes, waar haar veilige slaapplek is.

Het is ons snel duidelijk: het pilletje werkt niet en Lotte vertrouwt mij niet. Zo kan ik haar niet kammen.

Plan B

Wat ook duidelijk is: Lotte is met een snack over te halen om bij het baasje te komen. En als zij steeds ‘Lotte’ zegt, wordt ze rustiger. Maar het keukenkastje is op een gegeven moment de plek waar ze niet meer vanaf wil.

We denken dat het het proberen waard is om niet mij, maar het baasje Lotte te laten kammen én op het keukenkastje. Ze haalt een keukentrap, zet die voor het aanrecht en klimt rustig naar boven. Ik reik haar een van mijn kammen en een paar snacks aan. En warempel: Lotte blijft liggen als haar baasje haar zachtjes toespreekt en met de kam door haar vacht gaat. Beetje bij beetje kamt ze de oude haren van haar rug en flanken. Alleen de buik zal niet gaan, maar we zijn al blij met dit resultaat. Er ligt een berg oud haar in de gootsteen. Die is Lotte toch maar mooi kwijt!

De kat bepaalt

Als trimmer kun je nog zo je best doen om al je kennis en trucs in te zetten om de kat te trimmen, maar als de kat om welke reden dan ook jou niet toelaat, moet je iets anders bedenken. In dit geval is het het beste om Lotte te laten kammen door haar baasje op de plek die voor haar het veiligst is: bovenop het keukenkastje!

 


Dit artikel is 3.236 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.