Voor een jonge kat is het belangrijk dat hij zo ontspannen mogelijk aan het kammen van zijn vacht gewend raakt. Dan heeft hij zijn hele lange leven plezier van zijn vachtverzorging.

 

Nu het nieuwe jaar nog zo jong is, past daar een blog bij over een jong katje dat ik ooit vorig jaar voor het eerst op mijn trimtafel heb gehad. Terwijl ik de vacht van zijn medebewoner Da Vinci onder handen had, kwam kleine Rafaël aanlopen. Hij is een grijze Maine Coon van net een half jaar oud. Hij is ondernemend, nieuwsgierig en niet snel onder de indruk van nieuwe dingen.

Hij keek vanaf de eettafel naar Da Vinci, sprong er van af en snuffelde aan mijn trimtafel en koffer. Interessante luchtjes! zag ik hem denken.

Even wennen

Rafaël was nog niet zo vaak gekamd door zijn baasje. Zijn nagels waren ook nog nooit geknipt. Toch is het belangrijk om hem daar vroeg genoeg mee kennis te laten maken. Dan kan hij daar stap voor stap aan wennen. Zo wordt de vachtverzorging een normale en regelmatige bezigheid zonder dat er klitten of vilt ontstaan. Dat maakt het kammen en borstelen bovendien een waardevol en knus moment voor kat én baasje.

Ik zette Rafaël op tafel en liet hem snuffelen aan schaartje, kam en tafel. Dat vond hij reuze interessant. Ik drukte voorzichtig op een kussentje van zijn linker voorpoot. De nagel van de ‘duim’ kwam naar buiten. Snel knipte ik het puntje eraf. Zo ook bij de tweede teen en de rest van de tenen van die poot. Rafaël vond het prima.

Bij de rechterpoot leek hij door te hebben wat er gebeurde. Hij trok zijn poot uit mijn hand. Ik pakte weer zijn poot en drukte zachtjes een paar keer op het kussentje van de duim en liet weer los. Na een paar keer vond hij dat niet erg meer. Hij trok zijn poot niet meer terug. Zo kon ik ook de nagels van zijn rechterpoot knippen.

Losse vacht

Met het kammen ging het ook makkelijk. Rafaël leek kammen fijn te vinden. Zijn vacht is vrij los, dus ik hoefde helemaal niet te trekken terwijl ik kamde. Er kwamen ook nauwelijks losse haren mee. Maar dat was ook niet de bedoeling van het kammen. Ermee kennismaken was nu het belangrijkste.

Fotomodel

Uiteraard moest Rafaël daarna nog op de foto. Een supermodel met zo’n prachtige naam is het meer dan waard om de hoofdpersoon van mijn eerste blog van het nieuwe jaar te zijn!


Dit artikel is 3.273 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.