Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

We hebben 3 katten; 2 van de katten zijn broertje en zusje en hebben we vrij vroeg gekregen (8 weken) omdat moederpoes er niet naar omkeek. De opvoeding ging goed, veel gespeeld, consequent gehandeld etc. De kater bleek epilepsie te hebben en heeft dit doorgaans eens in de zoveel maanden.
1.5 jaar geleden kregen we er een kitten (Terra) bij; omdat we dachten er goed aan te doen, kwam deze uit een gastgezin, waar we thuis zijn geweest. 30 Angstige katten op nog geen 30m2, maar we wilden het beestje heel graag hebben. Bij de overdracht is ze in ons mandje gekwakt en plaste ze zichzelf onder van angst. Ook eenmaal thuis aangekomen heeft ze 2 dagen onder de kast gelegen. Met veel geduld en moeite is ze uit haar schulp gekropen. De kater neemt haar alleen zo nu en dan ‘te grazen’; hij jaagt haar op in een hoekje, waar zij zich van angst in een hoek houdt, blaast en gromt en ontlasting en plas laat lopen. Wij proberen altijd op tijd te zijn om ze uit elkaar te halen, zodat dit niet gebeurt, maar we weten niet hoe het komt. Kent Terra ‘kattengedrag’ niet, want we hebben ook wel eens het idee dat ze het uitlokt. Of heeft de kater door de epilepsie een soort rare hersenkronkel waardoor hij aangegeven grenzen niet snapt? Wat moeten we hiermee? De katten hebben genoeg ruimte (komen niet buiten); 2 enorme krabpalen, speeltjes, snoepjes, hoge plekken, er wordt gespeeld, geaaid, ze hebben een kattenwiel. Wat kunnen we nog meer doen ???

Het antwoord

Allereerst vind ik het heel goed dat jullie Terra een kans gegeven hebben, zo te lezen heeft ze het niet makkelijk gehad!

Kittens die zoals Terra in een kattengroep opgroeien, weten juist heel goed wat kattengedrag is. Omdat de problemen alleen met de kater zijn en niet met de poes, ligt het hoogstwaarschijnlijk puur aan de relatie tussen hen.
Door epilepsie krijgt een dier geen ‘rare kronkels’. Epilepsie verandert het gedrag van een dier kortdurend voorafgaand en/of tijdens een aanval, maar kan bij mijn weten geen andere gedragsveranderingen veroorzaken.

Om je echt advies te kunnen geven zou ik veel meer moeten weten over het gedrag van de kater en van Terra: hoe bang is Terra voor de kater in het dagelijkse leven, hoe vaak komen de ‘aanvallen’ van de kater voor, hoe gedraagt hij zich?
Ik vind plassen en poepen uit angst nogal heftig en als dat vaker voorkomt, lijkt me dat geen wenselijke situatie voor een jonge kat.
Bovendien komt dit soort agressie nooit spontaan uit de lucht vallen, meestal is er sprake van behoorlijke spanning tussen katten die soms tot ontlading komt. Ook al zijn de aanvallen van de kater incidenteel, Terra kan daar wel degelijk chronische angst of stress door hebben.

Zo te lezen ontbreekt het jullie katten aan niets op het materiële vlak en je bent erg begaan met het welzijn van Terra. Het beste wat je voor haar kunt doen is het inschakelen van een ervaren gedragstherapeut. Die zal de katten observeren om vast te stellen wat er precies mis gaat tussen Terra en de kater. Pas als je weet wat de oorzaak is, kun je naar een oplossing zoeken. Want bij een verstoorde relatie of chronische stress helpen speeltjes en mooie krabpalen niet. Met een stappenplan op maat zul je veel sneller resultaat behalen.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 3.569 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.

  • Karien

    Ik heb 2 lieve oude poezen van ongeveer 17 jaar oud, zussen uit hetzelfde nest die al hun hele leven bij me zijn. Nou heb ik 2 weken geleden een jonge grote rode kater (boskat-achtig) van 4 jaar in huis genomen, dit is de kat van mijn vriend die teveel alleen thuis was. De kater voelde zich meteen helemaal thuis en loopt door het huis als de koning te rijk. Lijkt alsof ie amper tijd nodig heeft gehad om te wennen, lag dezelfde avond al uitgebreid naast me op de bank te spinnen. Hij eet uit de bakjes van mijn katten en gebruikt zelfs hun kattenbak terwijl hij zijn eigen eten en kattenbak heeft.

    Fijn voor de kater dat hij zich zo op zijn gemak voelt maar mijn poezen zijn veel minder blij. Die zien hem natuurlijk als de indringer in hun territorium. Ze blazen en grommen veel als hij in hun buurt komt maar ze houden wel afstand. De kater daarentegen komt af en toe wel te dichtbij en ik heb hem ook al een aantal keren echt zien aanvallen. Hij rent dan uit het niets op ze af en valt aan. Tja dan is het natuurlijk krijsen en schreeuwen en ben ik bang dat hij mijn poezen verwond.

    Nou is mijn vraag, waarom doet de kater dit? Hij wordt nl zelf niet aangevallen of in het nauw gedreven door mijn poezen, die houden een grote afstand en zijn bang voor hem. Ik vind het heel vervelend dat mijn katten zich nu niet meer op hun gemak voelen in hun eigen huis. Ik heb een groot huis dus er is plek genoeg voor iedere kat om zijn eigen plekje te hebben. Maar zal de kater dit blijven doen of zullen uiteindelijk aan elkaar wennen? Ze hoeven geen vrienden te worden maar vreedzaam naast elkaar leven zou ik toch prettiger vinden.