Vroeger kwamen vervilte katten bij de dierenarts terecht, die ze dan onder narcose schoor. Tegenwoordig hoeft dat niet meer: een kattentrimmer kan dat ook, maar dan zonder narcose.

Als je vroeger een kat met viltplekken of klitten had, ging je naar de dierenarts, die de kat er onder narcose vanaf hielp. Het beroep van kattentrimmer bestond nog niet; dat is immers nog betrekkelijk jong. Gelukkig kan een kat met problemen in zijn vacht nu zonder narcose geholpen worden. Zoals Guus, die daarvoor zelfs zijn huis niet uit hoeft.

Guus geschoren

Guus is een kruising tussen een Pers en een Noorse boskat. Hij is van 2017, dus nog een jonge kater. Hij woont sinds twee jaar samen met twee personeelsleden in een ruim en modern huis.

Via Marktplaats kwam hij bij zijn huidige baasjes terecht. Toen hij in zijn huidige huis kwam, had hij heel veel vilt en klitten in zijn vacht. Omdat hij toch voor een medische check en zijn jaarlijkse entingen naar de dierenarts moest, heeft die zijn vacht onder narcose geschoren. Dat liep goed af, maar onder narcose scheren wilden zijn baasjes echt niet elk jaar.

Trimmer aan huis

Met zijn langharige dikke vacht is het goed om Guus meer te laten wennen aan het kammen van zijn haren. Daar heeft hij zijn verdere leven veel plezier van. Ik als kattentrimster kom bij hem aan huis en wen hem aan mijn spullen. Als een nieuwsgierig Aagje snuffelt hij aan de trimtafel en de koffer met kattenspullen. Ook in een kam of een borstel is hij geïnteresseerd. Het scheerapparaat levert gelukkig ook geen problemen op.

Alleen als het kammen te lang duurt, is afleiding geboden. Zijn baasje vangt zijn aandacht door praten, speeltjes, snoepjes en aaien. Daardoor kan ik ongezien de klitten en het vilt uit zijn oksels en liezen en van zijn buik scheren. De rest van zijn vacht, en dan vooral zijn dikke kraag en volle heupen, kunnen een kambeurt goed gebruiken.

Goed gedaan, Guus

Guus heeft zich deze eerste keer voorbeeldig gedragen, ook al vond hij het een beetje spannend. Na een uurtje mag hij weer van tafel af.

Voor deze schoonheidsbehandeling hoefde hij niet eens de deur uit. Of vroeg in de ochtend nuchter een reis naar de dierenarts te ondernemen, onder narcose iets te ondergaan en daarna bij te komen in een vreemde omgeving met vreemde geuren en daarna weer naar huis te reizen.

Hij hoefde deze keer alleen op de tafel te poseren om te laten zien hoe prachtig zijn nieuwe ‘look’ hem staat. Zo te zien vond hij dat helemaal niet erg. En zijn baasje ook niet…


Dit artikel is 2.589 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.