Straffen kan veel onnodige stress oproepen bij katten, dus wat moet je doen als je kat je bank aan flarden krabt of ander, door jou ongewenst, gedrag vertoont?

Straffen hoort erbij?

‘De plantenspuit’ is een standaardadvies als een kat iets doet wat de eigenaar niet wil. Vaak wordt er dan ook nog behulpzaam bij verteld dat de kat niet mag zien dat jij als baasje de plantenspuit hanteert, want dan zou het effect nog beter zijn. Maar als je al jaren de plantenspuit hanteert, gaat er toch iets niet goed in de communicatie met je kat. Straffen mag geen automatisme zijn of worden

Waarom straffen niet werkt

Een kat doet nooit iets om jou te pesten, maar hij doet wat zijn instinct of natuurlijke behoefte hem ingeeft. Een kat kent een aantal ingebakken gedragingen die je hem niet kunt afleren, zoals krabben, maar bijvoorbeeld ook geur afzetten bij stress (sproeien). Een kat kan ook zelf een oplossing bedenken voor een probleem, zoals naast de bak plassen als die in zijn ogen te vies is. Als je een kat daarvoor gaat straffen, raakt het arme dier volkomen in verwarring, met stress of angst tot gevolg.
Katten weten bovendien heel goed dat die plantenspuit alleen in werking komt als jij thuis bent, dus in jouw afwezigheid zullen ze alsnog even lekker aan de bank of het behang gaan hangen.

Wees consequent

Dat klinkt als een open deur, maar het is voor ons mensen best lastig. De poes kan bijvoorbeeld de hele dag naar hartelust op de tafel zitten als we weg zijn, maar zodra we thuis zijn wordt ze er steeds vanaf gejaagd. Of ze heeft jarenlang lekker aan de bank mogen krabben ‘want het was toch een oude bank’, maar nu er een design-exemplaar staat, moet ze er ineens afblijven. Dat is echt niet uit te leggen aan een kat.

Alternatief voor straffen

Voordat je de volgende keer boos wordt op je kat, probeer dan allereerst te achterhalen of poes een probleem heeft en help haar dat op te lossen. Krabt ze misschien aan de bank omdat de enige krabpaal in huis op de bovenverdieping staat? Is de onzindelijke kat wel medisch onderzocht?

Bied hem of haar vervolgens een alternatief voor het ongewenste gedrag: meer/leukere krabpalen in huis, een klimpaal zodat ze hoog kan zitten zonder de gordijnen in te hoeven etc. En beloon haar uitgebreid als ze de alternatieven gebruikt, want belonen voor het juiste gedrag werkt oneindig veel motiverender dan straffen


Dit artikel is 7.610 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.