Het is weer kittentijd! Asielen en opvangcentra stromen vol met lieve, kleine, aandoenlijke en onweerstaanbare pluizebolletjes en ook particulieren bieden talloze kittens aan op Marktplaats. Maar op welke leeftijd kun je zo’n hummel nou het beste mee naar huis nemen?

Opgroeien

Kittens maken een razendsnelle ontwikkeling door: van hulpeloos, doof en blind kleintje tot een zelfstandig jagend roofdiertje in slechts 14 tot 16 weken. In die periode staat een kitten maximaal open voor nieuwe indrukken en ervaringen. Hoe ouder het wordt, hoe meer de aangeboren angst voor nieuwe dingen weer de overhand gaat krijgen. Dat heeft een goede reden: naarmate je je verder buiten het nest begeeft, kom je meer gevaren tegen. Gezond wantrouwen kan dan van levensbelang zijn!

Kat-iquette

In de eerste socialisatieperiode (van ongeveer 4 tot 7 à 8 weken) leert het kitten omgaan met alles wat zich in haar directe omgeving bevindt (mensen, andere dieren, geluiden etc), in de tweede periode (van 8 tot 14 weken) leert het ‘kat-iquette’ ofwel sociale vaardigheden. Broers en zusjes laten het kitten duidelijk merken wanneer het geacht wordt op te houden met bijten en krabben.
Het benoemen van deze periodes wil niet zeggen dat een katje hierna niets meer zou kunnen leren en dus niet meer gesocialiseerd zou kunnen worden. Het zal echter wel meer tijd en moeite kosten, want hoe jonger je bent hoe makkelijker je leert. Gebrek aan socialisatie kan leiden tot allerlei gedragsproblemen als bijvoorbeeld angst, maar ook agressie.

Ideaal

De wet zegt dat je een kitten vanaf zeven weken uit het nest mag halen. Veel te vroeg natuurlijk, want je stuurt je kleuter ook niet op kamers als hij net zijn vork kan vasthouden. In een ideale wereld groeit een kitten op met moeder en nestgenootjes in een veilige omgeving, bij mensen die het kitten veel indrukken laten opdoen. Zo’n katje heeft een perfecte jeugd en kan prima op een leeftijd van 13 weken (na de 2e enting) geplaatst worden.
Een kitten, hoe goed gesocialiseerd ook, kun je overigens altijd het beste samen met een leeftijdgenootje in huis halen of als gezelschap nemen voor een jonge, nog speelse kat.

Niet zo ideaal

Helaas leven we niet in een ideale wereld en kan het soms beter zijn om een kleintje toch vroeger bij moeder weg te halen dan de genoemde 13 weken. Kittens die in een schuur of in een tuinhuisje zitten, kunnen beter bijtijds naar een nieuw baasje om zo nog een stukje socialisatie te krijgen. Of denk aan een kitten dat opgroeit bij hele rustige mensen waar nooit bezoek komt, terwijl je als toekomstige eigenaar kleine kinderen én een hond hebt. Ook dan is het beter om het kitten wat eerder te plaatsen, zodat het vroeg kan wennen aan al deze drukte.

Op welke leeftijd je een kitten het best mee naar huis kunt nemen, hangt dus van meerdere factoren af. Jonger dan zeven weken is absoluut onbespreekbaar (tenzij in noodsituaties), maar ‘hoe langer hoe beter’ gaat ook niet automatisch op! Het Kittenkompas kan je helpen als je twijfelt over een goede beslissing.


Dit artikel is 6.409 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.