snorharen

Bijna alle katten hebben ze: lang of kort, gekruld of niet. Maar waar dienen ze eigenlijk voor?

Katten hebben niet alleen ‘snorharen’ op hun neus, maar onder andere ook aan de achterkant van de voorpoten. Met deze stijve haren, die gevoelig zijn voor aanraking, hebben ze een extra zintuig bij het vangen van de prooi.
Ook de snorharen rondom de bek hebben een functie bij het vangen van de prooi. Katten zijn namelijk verziend en dan is het handig als je een hulpmiddel hebt om de muis vlak onder je neus te kunnen lokaliseren. Hebben ze de muis eenmaal gevangen, dan vouwen ze de snorharen er soms omheen.

Snorharen zijn heel gevoelig, ze kunnen de geringste aanraking waarnemen. Sommige katten vinden het vervelend om uit een hoge voerbak te moeten eten, omdat ze dan steeds met hun snorharen tegen de zijkant stoten. Een lage, platte bak is dan handiger.

Niet alle katten hebben snorharen: sphynxen (naaktkatten) hebben er geen, bij de rexen zijn ze kort en gekruld. Maar heeft je kat ze wél, knip ze dan nooit af.

Wist je dat de snorharen ook de stemming van je kat weergeven? Een bange kat legt de snorharen plat tegen de wangen, bij een alerte kat steken ze naar voren.

Er wordt vaak gezegd dat een kat haar snorharen gebruikt om te checken of ze ergens doorheen past. Maar of dat waar is? Dikke katten krijgen in elk geval geen langere snorharen!


Dit artikel is 4.031 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.