Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

 

Goedendag, ik zit met het volgende. Ik heb een mater genaamd Binky. Binky heb ik één jaar geleden in huis gehaald. Een man deed haar weg en het is een prachtige Noorse boskat! Ondertussen ben ik er helemaal weg van en is de kat ook heel eenkennig naar mij toe en ontzettend lief.

Alleen wordt mijn kleed/karpet als kattenbak gebruikt. Eerst was het op één kant en nu heb ik het kleed omgedraaid en nu is het een groot plaskleed. Wat kan ik hieraan doen? Ik hoop antwoord van u te krijgen. Alvast bedankt.

Gr. Vivianne

Het antwoord

Beste Vivianne,

je geeft niet aan of Binky al gecastreerd is, anders zou ik dat als eerste laten doen. Verder is het belangrijk om de urine te laten nakijken, om uit te sluiten dat de kat  blaasproblemen heeft. Blaasproblemen zijn echt niet altijd zichtbaar, soms is plassen buiten de bak het enige teken dat er iets mis is.

Als er geen medische oorzaak is, kun je naar de kattenbak kijken: is hij bijvoorbeeld schoon genoeg (dagelijks urine en ontlasting scheppen!)? Meer tips over de kattenbak vind je hier.

Laat het kleed goed reinigen en leg het voorlopig niet terug totdat de kat weer op de bak gaat. Levert het bovenstaande niets op, dan kan ik je aanraden om een gedragsdeskundige in te schakelen. Onzindelijkheid is altijd op te lossen!

PS: De kat niet straffen, want dat maakt het probleem alleen maar erger.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in. Heb je een v raag voor de dierenarts? Die kun je hier stellen.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft 

 

slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen 

 

advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. 

 

Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 8.577 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.