Napoleon

Elke kat jaagt, toch? Nou, bij de mijne twijfel ik wel aan zijn talent..

Sinds enkele jaren woon ik samen met ‘een grote witte’. Deze grote witte haalde ik uit het asiel met de naam Snowy. Aangezien Snowy destijds al een heer op leeftijd was en bepaald niet op een klein sneeuwvlokje leek, doopte ik hem om. Na lang wikken en wegen werd het ‘Keizer Napoleon Bonaparte’, een naam die hij eer aan deed als hij weer eens niet gezellig kwam kroelen, maar mij hooghartig aankeek vanaf de verwarming.

De bromvlieg

Toen hij wat langer bij mij woonde, begon hij toch interesse te tonen in wat zijn mens zoal deed en werd er zelfs jacht gemaakt op speelgoedmuisjes. Op een goede dag vond hij een bromvlieg in huis. Dat was uiteraard nog net even leuker, want bromvliegen doen dingen uit zichzelf. Met zijn lange, logge lijf stijf tegen de grond gedrukt schoof mijn witte tijger voorzichtig steeds dichter naar de vlieg, die zich van geen onheil bewust leek. Ik zat met mijn camera bij de hand klaar voor de actie. Als ik zou vertellen dat mijn kat daadwerkelijk gejaagd had op een vlieg zou immers niemand mij geloven. Inmiddels was Napoleon de vlieg zo dicht genaderd, dat het toch haast niet meer mis kon gaan. Vol spanning keek ik toe. Napoleon sloop nog net iets dichterbij, tot hij in zijn sluiptocht nét dat ene straaltje zon  tegenkwam. Plof, de kat ging om, de ogen gingen dicht en het motortje aan. En de bromvlieg? Die was hij spontaan vergeten.

De motvlinder

Toen we verhuisd waren, en Napoleon nog iets bejaarder, dacht ik dat hij echt uitgejaagd was. Niets bleek minder waar. Op een dag kreeg hij het voor elkaar om via het open raam een motvlinder naar binnen te hengelen. Dikke pret natuurlijk en hij hobbelde het hele huis door achter de vlinder aan. Uiteindelijk ging de vlinder weer op het raam zitten en Napoleon sprong op de vensterbank om hem te grazen te nemen. Een pootje werd op de vlinder gezet en zo schoof hij de vlinder naar zich toe. Waar hij even geen rekening mee hield was het open raam.. Je raadt het al: hij schoof de motvlinder braaf weer naar buiten, die opgelucht zijn vrijheid tegemoet fladderde. Dag vlinder!

Napoleon jaagt sindsdien alleen nog op speelgoedmuisjes. Als je die per ongeluk uit het raam gooit komen ze niet ver, en mocht je in slaap vallen tijdens het jagen, dan liggen ze er morgen ook nog wel!


Dit artikel is 3.737 keer gelezen | Geschreven door