Je kat chippen? Nu is het moment, want juni is chipmaand. Bij veel dierenartspraktijken krijg je korting als je je kat laat chippen. Een ver-van-je-bed-show omdat je een binnenkat hebt? Lees vooral verder! 

1. Je vindt kat terug. Juíst je binnenkat!

Is je kat weggelopen? Een chip koppelt je kat gemakkelijk weer aan jou als rechtmatige eigenaar. Dat is heel handig, mits je natuurlijk je kat aangemeld hebt bij de databank. Vergeet bovendien niet om je adresgegevens na een verhuizing aan te passen.
Chippen is niet alleen voor buitenkatten, want ook binnenkatten kunnen kwijtraken. Denk aan een verhuizing, een vakantie-oppas die per ongeluk de deur open laat staan, een klein bovenraampje dat ongemerkt openstond. Juist binnenkatten zijn allesbehalve streetwise en kunnen daarom behoorlijk in paniek en in de problemen raken op straat.

2. Je houdt andere katten buiten de deur…

Heb jij een kattenluikje? Slim, want dan hoef je geen portier te spelen. Maar als je een ‘gewoon’ luikje hebt, kan Jan en Allekat binnenwandelen, tot stress van je eigen dier. Heb je een luikje op magneet, dan krijgt je kat zo’n onhandig groot ding om de nek. Dat is geen  gezicht en niet erg comfortabel. Een kattenluik op chip zorgt ervoor dat alleen je eigen kat door het luikje kan. Ze hoeft dan ook geen gevaarlijke halsband meer te dragen.

3. … en sommige katten juist binnen

Tot nu toe waren kattenluiken op chip dusdanig gemaakt dat alle katten in huis naar buiten kunnen en alleen de gechipte kat naar binnen. Dat is onhandig als je meerdere katten hebt en één daarvan – tijdelijk – niet naar buiten mag, vanwege bijvoorbeeld ziekte of leeftijd. Met een Dual Scan-luik kun je dat probleem oplossen.

4. Rust aan haar kattenkop

Soms gaat het niet zo goed in een kattengroep. Misschien heeft een van je katten dringend behoefte aan een rustig plekje zonder katten. Zet een kattenluikje op chip in de deur van een aparte kamer en poes heeft haar eigen chill-zone.

5. Afblijven, mijn bakje!

Zo’n aparte kamer is ook een goed plan als één van je katten op dieet is en de ander dat voer niet mag hebben. Of als de ene kat de hele dag door wil smikkelen, terwijl de andere maar twee keer per dag eet. Zet de bak met dieetvoer in een aparte kamer achter het chipluik. Ik hoorde dat er zelfs gewerkt wordt aan voerbakken die pas opengaan als de kat met juiste chip erboven staat!

Kortom: chippen dus die (binnen)kat!


Dit artikel is 6.285 keer gelezen | Geschreven door