Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

 

Sinds twee jaar woon ik samen met mijn vriend in een appartement. De kat (pers) Bibiche is mee verhuist, super lief beestje dat zicht overal thuis voelt (type kat die met je meeloopt naar dierenarts en bij iedereen komt buurten). Zij heeft hiervoor bij mijn vriend zijn ouderlijk huis gewoond samen met een andere pers die ondertussen overleden is.

Wij wilde al een hele tijd een kat erbij maar wel eentje die net zo rustig is als Bibiche omdat ze toch een dame op leeftijd is (14 jaar) en wij in een appartement wonen dus iedereen zijn eigen gang moet kunnen gaan. Na twee jaar kijken zijn wij een week geleden een kat tegen gekomen via het asiel. Een zwart pers (kruising met europese korthaar) die om onduidelijke redenen bij het dierenasiel geplaatst is. Ze bleek toen ze gebracht was net kittens te hebben gehad en daar ontzettend gestressed van te zijn en had last van diarree waardoor ze niet zindelijk leek. Na extra aandacht en speciale voeding deed ze het gewone op de bak.

Toen ik haar ophaalde wilde ik eerst zeker zijn dat er een “klik” was. Ik gaf haar voeding uit de hand en dat at ze op en kopjes heeft ze ook gegeven dus ik was verkocht. Op weg naar huis mocht ik haar onbeperkt aaien en af en toe voelde ik haar “rillen” wat natuurlijk logisch was. Eenmaal thuis ging ze al gauw op onderzoek uit en beetje blazen naar Bibiche maar onze oude dame liep er met een boog omheen.. Die reageert niet zo snel.

Na een half dag begon ze met eten, eerst alleen uit de hand en daarna ging het vanzelf. Verder bezocht ze ook de kattenbak wat natuurlijk goed nieuws was. Alleen kort daarna kreeg ze toch weer diarree en ondertussen zijn er drie ongelukjes gebeurd (twee keer op de bank en 1 x op de stoel). Voor de zekerheid met haar de dierenarts gegaan om zeker te zijn dat er lichamelijk niks is en het puur “stress” is. Dierenarts zegt alles is in orde en we zijn nu over op voer om te zorgen dat diarree stopt. Dit was gisteravond.

Maar ik ben een beetje onzeker of ik het goed doe.. omdat ik niet weet of straffen een goed plan is? Ik heb namelijk twee kattenbakken die om de twee dagen compleet verschoond worden en elke dag de ontlasting er uit wordt gehaald. Als er een ongelukje gebeurd dan pak ik haar (nekvel) en laat ik haar eigen ontlasting ruiken en breng haar dan naar de kattenbak. Nu vraag ik mij af of deze aanpak niet te hard is voor Gigi (de zwarte nieuwe poes) aangezien ze dan weer zo snel van slag is (lees dan verstopt ze zich achter de kast voor een paar uur en begint the rillen).. maar ik wil haar ook niet laten denken dat wat ze doet goed is. Aangezien we nu de tweede week ingaan wil ik haar niet meer stress bezorgen maar wel grenzen blijven aangeven.

Kunt u mij laten weten wat de beste aanpak is in deze situatie? Ze is zo lief naar mij en mijn vriend toe en nieuwsgierig naar Bibiche dat het zonde zou zijn als dit een “probleem” blijft. En ik wil haar echt thuis laten voelen.

Het antwoord

Jouw nieuwe kat heeft diarree gehad. De kans is erg groot dat ze daardoor een hekel aan de bak heeft gekregen, ofwel door de pijn bij het poepen of omdat de bak te vies werd. 
Naar de kattenbak brengen werkt averechts, want daar wilde ze eigenlijk toch al niet zijn. In het nekvel pakken werkt nog ‘averechtser’, want dat is erg pijnlijk voor een kat en daarmee wordt de associatie met de kattenbak niet veel beter.

De enige manier om dit op te lossen is door goed naar de kattenbak te kijken en deze zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de kat. Zorg voor zacht, fijn, klontvormend grint zonder geur. Schep twee keer daags plas én ontlasting uit de bak. Met name de urine is belangrijk, omdat die erg ruikt. Met klontvormend grint wordt dat makkelijker.

Zet er een derde bak bij, want veel katten willen plas en ontlasting niet op één bak doen. Zet daarom ook de bakken niet naast elkaar (dan worden ze gezien als één bak), maar verdeel ze door het huis, zodat de nieuwe kat een rustig plekje kan vinden. 

Lees hier nog meer tips over de kattenbak.

Helpt dit niet, neem dan weer contact op!

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in. Heb je een v raag voor de dierenarts? Die kun je hier stellen.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 3.737 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Op Cattish vind je artikelen door kattenliefhebbers, voor kattenliefhebbers. Lijkt het je leuk om mee te schrijven? Je kunt je hier aanmelden.