[Vraag aan de gedragsdeskundige] Onze kat gooit glazen water om

Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Het probleem dat zich bij onze Lyon voordoet is dat wij nooit een glas drinken op tafel kunnen laten staan. Heel erg vervelend als er bezoek komt, of als je gewoon ‘s avonds voor de tv lekker een glaasje prik wil drinken. Je moet constant je glas in het oog houden!
Steeds gaat hij met zijn poot in het glas, duwt het om, kijkt ernaar hoe het drinken eruit loopt en gaat weg. Is dit iets wat we kunnen afleren of zal dit blijvend zijn?

Het antwoord

Ik kan me goed voorstellen dat dit een lastig probleem is!

Ik zie twee mogelijke oorzaken voor Lyons gedrag.
De eerste zou dorst kunnen zijn. Katten houden er niet van als hun eten en drinken direct naast elkaar staan. Daardoor drinken ze minder dan ze eigenlijk zouden moeten doen. Ik raad je aan om op meerdere plekken in huis drinkbakjes neer te zetten. Sommige katten vinden een drinkfontein voor katten geweldig. Ik kan me voorstellen dat een kat als Lyon daar erg blij van kan worden!

De tweede mogelijke oorzaak is verveling. Lyon vertoont daardoor aandachtvragend gedrag. Katten zijn namelijk slim en leren snel. Eén keer een glas omstoten en ze begrijpen onmiddellijk dat er ineens allerlei activiteit in huis komt. Negatieve aandacht is ook aandacht…
Negeren van dit gedrag is geen optie, want je wilt natuurlijk geen geknoei in huis. Zorg voor voldoende drinkgelegenheden (zie boven) en geef hem andere uitlaatkleppen voor zijn gedrag. Momenteel zijn robotvisjes een grote hit voor katten. Je kunt ook denken aan een grote bak water met knikkers, bijvoorbeeld in de badkamer waar hij weinig kwaad kan.
Bied hem daarnaast andere vormen van uitdaging, bij voorkeur op vaste momenten van de dag en liefst voorafgaand aan de tijd dat jullie met je glaasje voor de tv gaan zitten.

Mocht hij heel hardnekkig zijn in zijn gedrag, pak hem dan rustig op – niet in zijn nekvel! – en zet hem tijdelijk op de gang, zonder dat je hem toespreekt of aankijkt. Doe het zo neutraal mogelijk, zodat het echt een time-out is.

Succes met Lyon!

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 6.389 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.