Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien. Voor een specifiek en meer uitgebreid consult kun je haar bereiken via haar website

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Ik heb met enorm veel pijn in mijn hart mijn kat moeten laten inslapen, iets meer dan 2 weken geleden. Hij is 3 dagen daarvoor heel ziek geweest en dat heeft mijn andere kater allemaal gezien, gehoord en geroken. Sinds Diesel er niet meer is mauwt Levi erg veel, vraagt hij veel aandacht en heeft al 2 x gebeten (terwijl het de liefste kat vd wereld is). Waar komt dit gedrag uit voort? Is dit nog een stukje verwerking of eenzaamheid? Hoe kan ik Levi hier ik het beste helpen? Diesel en Levi waren niet al te beste vrienden, maar kennelijk wel goed genoeg om Levi zijn gedrag te veranderen.

Het antwoord

Wat verdrietig dat je je kat hebt moeten laten inslapen. Katten kunnen wel degelijk rouwen na het overlijden van een andere kat. Hoe dat eruit ziet, verschilt per kat. Veel miauwen en aandacht vragen zijn de meest voorkomende gedragsveranderingen.
Ook al waren de katten geen goede vrienden, voor Levi is er toch veel veranderd. Een gewoontedier als een kat kan daar slecht mee omgaan.

Het beste is om zo normaal mogelijk tegen hem te doen. Extra aandacht kan geen kwaad, maar overdrijf hier niet in. Katten voelen haarfijn aan dat dingen anders zijn in huis en extra aandacht kan argwaan wekken bij de kat. Probeer vaste routines met hem op te bouwen in de vorm van meerdere spel- en knuffelmomenten op een dag.

Geef Levi de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Ga er niet meteen op uit om een andere kat aan te schaffen. Misschien bloeit hij wel helemaal op nu hij het rijk voor zich alleen heeft.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 4.095 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.