Ruby boft. Ze heeft een warm thuis bij lieve baasjes. Helaas vinden zij het kammen en borstelen maar moeilijk. Daarom kom ik dat als kattenkapper regelmatig bij hen thuis doen.

De baasjes van Ruby hebben altijd ‘gewone’ kortharige katten gehad, maar nog nooit een Pers. Toen ze een foto van Ruby zagen op internet, vielen ze als een blok voor haar. De keus was snel gemaakt. Zeker toen ze lazen dat Ruby als ziek, ondervoed en angstig vondelingetje in een asiel wachtte op een nieuw thuis. Ze wilden Ruby graag in huis nemen. Zo verhuisde Ruby van de ene naar de andere kant van het land.

Warm thuis

Nu heeft de poes een prachtig thuis bij twee lieve mensen van wie ze veel liefde en aandacht krijgt. Er zijn ook geen andere mensen of dieren in huis, dus Ruby heeft haar baasjes helemaal voor zich alleen. Naast eten en slapen speelt ze het liefst met balletjes van aluminiumfolie. Het allerliefst zit ze echter voor het raam mooi te wezen. Daar zit ze graag naar buiten te kijken. Alles wat voorbij komt, heeft haar volle aandacht.

Pluisje

Ruby had misschien beter Pluisje kunnen heten. Haar vacht bestaat uit heel veel dunne onderwolharen die snel aan elkaar gaan plakken. Daarom is het belangrijk dat die regelmatig, om de dag of misschien wel elke dag, even uitgekamd worden. Zelfs de korte haren bovenop haar kop en op haar pootjes plakken gauw aan elkaar. Ook die kunnen een kambeurt goed gebruiken.

Wat een haren!

Voor baasjes die alleen kortharige katten gewend zijn, is een Pers een hele verandering. En een hele uitdaging. Ruby is een hele lieve kat; ze zal niet gauw blazen of grommen. Bijten of uithalen al helemaal niet. Toch is het voor haar baasjes een hele klus: hoe kam je een kat? Hoe hou je haar vast? De rug gaat misschien nog wel, maar hoe doe je haar buik? Met wat voor een kam moet dat dan? Een heleboel vragen. Ook na een demonstratie, uitleg en aanschaf van kammen bleef de vachtverzorging lastig voor ze.

Plaatje

Daarom kom ik regelmatig de oude onderwol uit de vacht van Ruby kammen. Ik neem meteen haar kopje mee en kam ook haar pootjes uit. Ook de oren maak ik schoon. Natuurlijk vergeet ik haar mooie oranje kijkers niet. Ruby heeft veel last van tranende ogen, waardoor er korstjes rondom ontstaan. Na ruim een uur heeft ze haar schoonheidsbehandeling achter de rug en neemt ze haar plaatsje achter het raam weer in.

Zeg nu zelf… is ze geen plaatje?


Dit artikel is 4.788 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.