Wist je dat veel katten last van hun gebit hebben? Gelukkig kun je het poezenbekkie in februari gratis laten controleren bij de dierenarts. Daarna is het een kwestie van zelf regelmatig poetsen. 

Pijnlijke tandziekte

De dag nadat we onze poes Char uit het asiel haalden, zaten we al bij de dierenarts. Wat een onschuldig korstje bij de staartaanzet leek, bleek een pijnlijk abces. Routinematig keek de dierenarts ook even in haar bekje. Hij schrok. Onze kersverse huisgenoot bleek FORL (Feline Odontoclastische Resorptieve Leasies) te hebben. De dierenarts legde uit dat er gaten in haar kiezen zaten die veroorzaakt worden door een ziekte. Niet te vergelijken met gaatjes door tandbederf, want bij FORL worden op den duur alle tanden en kiezen aangetast. Het is bijzonder pijnlijk voor de kat, al toont ze dat niet. De enige remedie voor Char was een dure operatie waarbij alle tanden en kiezen operatief werd verwijderd. Dit viel ons wel even rauw op het dak! We hadden nog nooit van het bestaan van FORL gehoord, maar wilden uiteraard het beste voor Char. Na een second opinion bleef de diagnose gelijk. Uiteindelijk gaat Char nu met enkel haar vier hoektanden door het leven.

Na haar gebitsoperatie bleek pas hoeveel last ze van FORL gehad moet hebben, want Char is sindsdien een veel actievere kat. Ze eet met het grootste gemak zowel droge brokjes als natvoer in saus. Alleen aan paté heeft ze hekel. Ik denk dat dat te plakkerig is. Onlangs heeft ze zelfs een muis gevangen. Ze heeft hem net zo lang gekneed in haar bek totdat ze hem met huid en haar naar binnen kon laten glijden. Zielig voor de muis, maar ik was stiekem toch trots op mijn meisje! Hoewel Char zich dus prima redt, had haar stille lijdensweg gevolgd door een nare operatie voorkomen kunnen worden. Hoe? Dat lees je hieronder.

80% heeft gebitsproblemen

Vanaf zes maanden heeft een kat een blijvend gebit. Dat bestaat uit 30 elementen: 12 snijtanden, 4 haaktanden, 10 premolaren (valse kiezen) en 4 molaren (echte of ware kiezen). 80% van de katten ouder dan drie jaar heeft gebitsproblemen zonder dat de eigenaar dat weet. Zo kom je erachter of jouw kat problemen heeft: stinkt je kat uit de bek? Worden brokjes in hun geheel doorgeslikt of helemaal niet meer gegeten? Zijn de tanden en kiezen verkleurd of is het tandvlees rood in plaats van roze? Slaapt je kat wel erg veel? Dan wordt het hoog tijd voor een bezoekje aan de dierenarts.

Nu is februari de maand van de gebitsverzorging en vrijwel alle dierenartsen bieden dan gratis controle van het gebit aan. Ook handig als er geen klachten zij, maar je kleine tijger zich door jou niet in de bek laat kijken. Mooie witte tanden en kiezen zijn fijn, maar belangrijker is hoe het gebit eruit ziet net onder het tandvlees. Dat kun je zelf niet goed zien. Maak daarom gebruik van de februari-acties! Als je er op tijd bij bent, kun je veel ellende voorkomen. Via deze website vind je een online gebits-check en meer informatie. Soms is het nodig om het gebit professioneel te laten reinigen. Daarna ben jij aan de beurt om het schoon te houden!

Poetsen moet

CET_tandenborstel_kat_lr

tandenborstel voor je kat

Jong geleerd is oud gedaan, maar ook oudere katten kunnen wennen aan tandenpoetsen. Wees slim en gebruik zo min mogelijk dwang. Bouw het langzaam op. Het belangrijkste is dat er dagelijks beweging komt in de tandplak. De bacteriën die daarin nestelen houden namelijk niet van zuurstof. Alles wat je bereikt is beter dan niets. Tandenpoetsen kan met je blote vinger, met een gaasje om je vinger of met het tandenborsteltje van Virbac (sorry voor de reclame, maar deze is als enige klein genoeg en heeft de juiste vorm). Gebruik voor elke kat een eigen tandenborstel. De binnenkant van de tanden en kiezen hoeft niet gepoetst te worden, dat doet je kat namelijk zelf met het ruwe tongetje.

Fluoride is giftig voor zowel mens als dier. Daarom mag je tandpasta ook niet doorslikken. Voor katten is er speciale kattentandpasta met vleessmaak, dat vinden ze veel lekkerder dan onze mintsmaak. Sommige tandpasta’s hebben alleen een vleessmaak zodat de kat het tandenpoetsen makkelijker accepteert, andere tandpasta’s hebben ook werkzame bestanddelen zoals enzymen. Dit filmpje laat zien hoe je de tanden van je kat poetst en het tandvlees masseert. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen zoals Poppy laat zien. Zij vindt haar eigen elektrische tandenborstel helemaal te gek!

Wat kun je nog meer doen?

Tandenpoetsen is verreweg de beste methode om gebitsproblemen te voorkomen. Als je dit nu echt met geen mogelijkheid voor elkaar krijgt, zijn er nog een paar dingen die je kunt doen.

  • Toevoegingen aan het drinkwater: dit kan helpen mits je kat het wil drinken. Toevoegingen waarvan de werking bewezen is, zijn chloorhexidine, granaatappelsap en xylitol.
  • Kauwen: katten zijn vleeseters. In het wild vangen ze hun prooi, maken ‘m klein en schrapen de botten af. Daar blijft je gebit wel schoon mee. De hapklare brokken die poeslief bij ons thuis krijgt voorgeschoteld, zijn echter een heel ander verhaal. Geef je kat dus iets om op te kauwen. Dat kunnen stugge stukken rauw vlees zijn (geen varkensvlees), rauwe runderbotten of kraakbeen (botten van kip, vis en varken splinteren eerder). Ook zijn er allerlei kauwmaterialen en gebitssnoepjes in de handel. Let er op dat de kat er echt op kauwt, want door de schurende werking worden de tanden en kiezen schoon. Snoepjes die de kat in één keer doorslikt zijn nutteloos. Er is ook speciaal voer met extra grote brokken. Ook hier geldt dat dit alleen werkt als de kat er echt op moet kauwen. Brokken die door de druk van de kiezen in één keer doormidden breken helpen niet. Meer informatie hierover: voer voor katten.

Doen!

Tandenpoetsen bij de kat wordt helaas nog veel te weinig gedaan. Mensen vinden het maar raar. Toch hoort het er met het huidige kattenvoer gewoon bij. Dat kant-en-klare voer is er voor jouw gemak en daar wil de kat wel wat voor terug! Kom dus in actie en bestel een tandenborsteltje (elke kat zijn eigen borstel) en een tube tandpasta. Vergeet niet om een afspraak te maken met de dierenarts voor de gebitscontrole. Het kost je maar een klein beetje tijd. Het gebit van je kat is het waard.

 

 

 


Dit artikel is 4.705 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Gedragstherapeut voor katten, met een zwak voor ouderen en mensen met een beperking. Gedragsproblemen voorkomen en oplossen. Project Zorgkat.nl zorgt dat katten niet naar een opvang hoeven als ouderen of andere hulpbehoevenden er niet meer voor kunnen zorgen Ambassadeur voor stichting OOPOEH.