Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien.

Let op: per week wordt slechts één vraag geselecteerd. Het kan dus zijn dat jouw vraag niet wordt beantwoord door onze expert. Leg je vraag dan voor via het Forum of vraag een consult aan bij onze expert.

Een specifiek en meer uitgebreid consult (offline of via Skype) kun je aanvragen via haar website.

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Hallo,
In februari hebben mijn vriend en ik twee katten uit het asiel gehaald. Moeder en zoon van (geschat) 2 en 1 jaar oud. De mama zat verstopt in een hoekje en was vooral heel bang. De zoon maakte nog enigszins contact met zijn ogen, maar begon meteen te grommen en te krijsen als we in de buurt kwamen. Op dat moment werd ons verteld dat we ze misschien wel nooit zouden kunnen aaien en dat ze waarschijnlijk mishandeld zijn geweest.

Ze hebben ruim drie weken onder ons bed geleefd! En als we dan heel stil waren kwamen ze stiekem te voorschijn. Ondanks het vele grommen en soms zelfs spugen hebben ze ons niet 1X gekrabd. Inmiddels zijn het heuse knuffelkatjes geworden. Maar van vreemden moet vooral de mama niets hebben. Ze is nog wat terughoudender. Als je een onverwachte beweging maakt, dan is ze zo weg.

Nu wil het zijn dat elke keer als wij de mama aandacht geven, of dit nu kroelen is of spelen, dan valt de zoon haar aan. Hij loopt rustig naar haar toe, gaat boven op haar zitten of staan, likt een paar keer over haar vacht en begint dan te bijten in haar nek en soms buik. Hij drukt haar echt op haar rug met zijn poten en houdt haar vast. Inmiddels vecht de mama terug en krijgt hij regelmatig een klap, maar hij blijft maar volhouden en achtervolgt haar door het hele huis.
Wat kan dit zijn?
Verder zijn ze heel lief voor elkaar, slapen samen en wassen elkaar.

Alvast heel erg bedankt,

Vriendelijke groet,
Kathy

Het antwoord

Beste Kathy,

Het is lastig om hier zo iets over te zeggen. Aan de lichaamstaal van de kater kun je zien of hij wil uitdagen tot spel of dat hij andere plannen heeft, zoals moederpoes bewust wegduwen. Daarvoor zou ik dit gedrag toch echt moeten zien.

Een veilige oplossing is meer met de kater te gaan spelen. Bouw vaste spelmomenten in, zodat hij dagelijks zijn energie kwijt kan. In eerste instantie is het handig om met hem apart te spelen, dus zonder moederpoes, zodat hij zijn aandacht volledig op het spel kan richten.

Als hij weer eens naar moederpoes toeloopt en haar wil gaan likken, leid hem dan af door een speeltje weg te gooien. Hoe sneller je hem afleidt, hoe groter de kans dat hij iets anders gaat doen.
Straf hem hier niet voor. Door te roepen of in je handen te klappen, kan ook de moederpoes schrikken en dat is niet de bedoeling.

Mocht je er niet uitkomen, neem gerust rechtstreeks contact op. Aan de hand van een filmpje kan ik mogelijk meer zeggen!

Vriendelijke groet
Liesbeth

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 2.996 keer gelezen | Geschreven door eindredactie door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.