Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien.

Let op: per week wordt slechts één vraag geselecteerd. Het kan dus zijn dat jouw vraag niet wordt beantwoord door onze expert. Leg je vraag dan voor via het Forum of vraag een consult aan bij onze expert.

Een specifiek en meer uitgebreid consult (offline of via Skype) kun je aanvragen via haar website.

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Een jaar geleden hebben wij twee kattenbroertjes in huis genomen, waarvan eentje afgelopen donderdag overleden is door nierfalen. Het andere broertje gedraagt zich nu heel anders. Hij wast zich niet meer, hij eet amper en aandacht wil hij ook niet meer. Ik ben zelf erg bang dat hij eenzaam is en het ook niet gaat overleven…

Het antwoord

Allereerst sterkte met het overlijden van je kat.
Ik hoop dat je intussen op andere manieren hulp gezocht hebt voor de overgebleven kat, want dit is een situatie die niet te lang kan voortduren.

Ik heb al eerder vragen beantwoord over rouwende katten, met name dit artikel is ook erg op jouw kat van toepassing.
Mocht je kat hardnekkig weigeren om te eten, overweeg – uiteraard in overleg met je dierenarts – dwangvoeding. Dat kan net het verschil maken tussen nieuwe levensmoed en wegzakken in verdriet.

Mocht je aan bovenstaande adviezen niet voldoende hebben of verbetert de situatie van je kat niet, neem dan contact met me op.

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 2.773 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.