Katten zijn soms mysterieuze dieren. Het waarom van hun gedrag ontgaat ons vaak en bij probleemgedrag is het soms lastig te ontdekken wat we het beste kunnen doen om hen en onszelf te helpen. Op Cattish.nl biedt de kattengedragdeskundige hulp. Je kunt je vragen aan haar voorleggen en via de site zal ze proberen je van advies te voorzien.

Let op: per week wordt slechts één vraag geselecteerd. Het kan dus zijn dat jouw vraag niet wordt beantwoord door onze expert. Leg je vraag dan voor via het Forum of vraag een consult aan bij onze expert.

Een specifiek en meer uitgebreid consult (offline of via Skype) kun je aanvragen via haar website.

De deskundige

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. In 1986 ben ik afgestudeerd als sociaal psycholoog aan de Universiteit Utrecht, vervolgens ben ik gaan werken in de muziekindustrie. Een jaar of tien geleden kwam poes Cleo in mijn leven, een doodsbang katje uit het asiel. Vanaf dat moment ben ik me veel verder gaan verdiepen in kattengedrag en met name afwijkend gedrag. Lees meer over mij en mijn werk op mijn website.

De vraag

Hallo Liesbeth,
Wij hebben al jaren meerdere katten gehad. Djipsie is een echte buitenpoes van ruim boven de tien jaar. Ze vangt muizen en komt thuis om haar roes uit te slapen. Chesko is een Siberische kater van mijn dochter die regelmatig in het weekeinde met mijn dochter mee komt. Hij is altijd alleen maar in de huiskamer. Onze kater Tommie is een paar maanden geleden overleden en wij wilden graag weer een nieuwe kater.
Zoals we altijd doen hebben we een kater [Merlijn] uit het asiel genomen. En ook nog een 7 maande kitten poes, Roosje.
Daarnaast hebben we ook een hond, X labrador die goed omgaat met katten.

Van de kater stond het onderstaande op de website van de dierenbescherming.
Geslacht: Mannelijk
Ras: Kortharig
Leeftijd: 4 tot 8 jaar
Kan bij katten: Ja
Kan bij honden: Onbekend
Kan bij kinderen : Vanaf 12 jaar
Gesteriliseerd/gecastreerd: Ja
Speciale zorg: Nee
Moet naar buiten: Ja
Wordt graag aangehaald: Ja
Langzittend: Nee
Merlijn is een hele lieve, aanhankelijke kerel. Hij is speels en bovenal ontzettend nieuwsgierig. Hij gaat graag op onderzoek uit en alles dat op zijn pad komt, moet uitgebreid besnuffeld worden. Als hij klaar is met zijn onderzoek, komt hij graag lekker met je knuffelen. In ruil voor een gouden mandje, toont Merlijn graag zijn gouden hartje. Kom maar snel kennis maken!

Het probleem is het volgende: Merlijn zat in het asiel in een ruimte met andere katten. Maar hier thuis lijkt hij helemaal niet met andere katten om te kunnen gaan en niets te snappen van de signalen die de andere katten geven. Wanneer een kat naar hem gromt of blaast gaat hij daar gewoon op af. Hij valt zelf zonder enige voorafgaande reactie Djipsie en Chesko aan en vecht dan heel erg. Roosje is ook al verschillende keren door hem aangevallen en kruipt voor hem weg onder de kast. Zij begint al met brommen zodra ze Merlijn ziet. Zij is nog wel regelmatig met Merlijn in een ruimte.
We houden Djipsie en Chesko al een week weg bij Merlijn, omdat die al met beide een flink gevecht zijn aangegaan. Maar nu is het inmiddels al zo, dat wanneer mijn dochter Djipsie in de handen heeft gehad, Merlijn haar spontaan heel hard haar aanvalt en haar bijt.
Wanneer hij Djipsie of Chesko achter de deur ruikt dan gaat hij of heel hard jammerig mauwen of gaat als een krolse kat over de grond liggen rollen.
Wanneer hij Djipsie buiten ziet zitten, dan zit hij de hele tijd naar haar terug te staren en wanneer hij haar ziet lopen dan volgt hij haar achter de verschillende ramen.
Chesko is inmiddels zo bang dat hij de hele dag achter de TV wegkruipt.
Met de hond is er helemaal geen probleem.
Wat kunnen we doen om de katten aan elkaar te laten wennen?

Alvast hartelijk dank voor je antwoord.
Vriendelijke groeten
Yvonne

Het antwoord

Beste Yvonne,

Elke kat heeft een eigen karakter en een duidelijke voorkeur voor andere dieren. Het lijkt er heel erg op dat Merlijn absoluut niet met jouw katten samen kan. Dat kan er aan liggen dat er geen goede introductie heeft plaatsgevonden, dat de hoeveelheid dieren te groot is ten opzichte van de ruimte die ze hebben of simpelweg dat Merlijn jouw andere katten niet aardig vindt. Het komt veel voor dat een kat wel met de ene, maar niet met de andere kat samen kan. Hoe hij zich gedroeg in het asiel zegt daarom niet veel.

Als ik lees hoe Merlijn reageert op jouw andere katten en hoe bang de andere twee voor hem zijn, vrees ik het ergste voor de toekomst. Dit is een situatie die uiterst stressvol is voor alle betrokkenen. Het is de vraag of je wilt dat jouw katten permanent bang moeten zijn voor een ander dier in huis.

Het enige wat je op dit moment nog kunt proberen is om Merlijn minimaal een week volledig te scheiden van de andere katten. Daarmee bedoel ik dat ze elkaar niet mogen zien of ruiken. Daarna doe je een herintroductie volgens dit stappenplan. Daarbij mogen de katten elkaar in het begin niet langer dan een minuutje op afstand zien!

Zo’n introductie kan maanden duren, zeker in jouw situatie waar Merlijn daadwerkelijk op de andere katten gejaagd heeft. De uitkomst blijft echter zeer onzeker. Je kunt dit traject ondersteunen door alle katten Zylkène te geven, een licht-kalmerend middel op natuurlijke basis. Het is een poeder dat je over het voer kunt strooien, je hebt dan geen stress bij het toedienen.
Je kunt uiteraard ook een ervaren gedragsdeskundige vragen om je te helpen bij de herintroductie.

Veel succes!

Groet, Liesbeth

Zelf een vraag stellen? Vul het formulier hieronder in.

  • Beschrijf de situatie zo exact mogelijk. Let op: dit formulier is niet bedoeld als vervanging van bezoek aan een dierenarts. Neem bij noodgevallen áltijd contact op met je eigen dierenarts!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Disclaimer

 

De op deze website getoonde medische informatie heeft slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.Dit artikel is 4.402 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Liesbeth, gecertificeerd kattengedragsdeskundige, toegewijd personeel van poes Kefraya en blogger.