Katten houden van warme plekjes: een warme schoot, het hangmandje aan de radiator, de vensterbank in de zon, het kussen voor de open haard. Ook de rand van een jacuzzi is aangenaam voor een kat. Tot hij erin valt.

Een kattentrimmer krijgt meestal katten om een vaste tijd op tafel. Sommige katten hebben er baat bij elke drie maanden getrimd te worden, andere hoeven maar eens in het (voor)jaar en een enkeling knapt al op bij een maandelijkse kambeurt. Dat zijn vaste klanten.

Nieuwe klanten brengen nieuwe verhalen met zich mee. Zo melden de baasjes van Mo: “Onze kat is in onze jacuzzi gevallen en nu ziet zijn vacht er niet meer uit. Help!”

Meestal ligt er een deksel op de jacuzzi en door het warme water is het een favoriete plek voor Mo. Nu was het deksel eraf en zat Mo op de rand. Hoe ze te water is geraakt, is niet bekend: haar ene baasje was binnen aan het werk en hoorde alleen een plons. Mo kon gelukkig op eigen kracht uit de jacuzzi komen en haar baasje hoefde haar alleen maar met een handdoek droog te maken en vooral haar gerust te stellen. Helaas maakte hij de haren niet volledig droog en vergat hij ze te kammen. Na drie weken was er niet meer met een kam door te komen en werden vilt en klitten alleen maar erger.

De kat uit de boom kijken

Mo is een kruising-Maine Coon-poes van ongeveer drie jaar. Ze woont met haar zusje Nikki in een huis met heel veel kussens, fijne ligplekjes én dus een jacuzzi in de tuin. Na een verblijf bij de vorige eigenaar en een logeerpartij in het plaatselijke asiel zijn ze een jaar geleden hier terechtgekomen. Ze hebben daardoor heel wat meegemaakt en zijn erg schrikachtig. Na een jaar inspannend werken aan de relatie katten-baasjes zijn ze wel op hun gemak thuis, zeggen de baasjes, daarom willen ze dat liever niet teniet doen door ze ergens naar toe te slepen. Vandaar dat ze mij hebben gevraagd aan huis te komen.

Van de twee is Mo de voorzichtigste: ze kijkt de kat uit de boom. Het duurde weken voordat ze haar nieuwe baasjes vertrouwde en van vreemde geluiden van bijvoorbeeld de deurbel en de stofzuiger moet ze niets hebben.

Gelukkig is ze heel erg gericht op het mannelijke baasje, Richard. Hij zal mij helpen met scheren als het te spannend wordt.

Plakkaten haar

Grote ogen zijn een duidelijk teken dat de kat in een spannende situatie zit. Mo laat zich toch aaien op tafel en ik kan zelfs haar lange nagels knippen. Ook kan ik overal de plakkaten haar voelen die zijn ontstaan door haar bad-avontuur.

Richard staat bij de trimtafel om Mo bij te staan. Twee meter verder zet ik mijn scheerapparaat aan en zie dat Mo daarop reageert: kop omhoog en ogen wijd open. Na een tijdje lijkt ze gewend aan het geluid en kan ik voorzichtig dichterbij komen en haar rug en flanken scheren. Dan nemen we een time-out. Als ik het scheerapparaat weer aanzet, reageert ze heftiger en vlucht van tafel. Richard kan haar wel weer pakken van de vensterbank waar ze zich verstopt en kan haar ook weer op tafel zetten. Het is steeds het aanzetten van het apparaat wat het spannend maakt, niet het scheren zelf.

Klitvrij bewegen

We lassen dus een paar ruime pauzes in om haar steeds tot rust te brengen. Na een uur is ze helemaal van haar klitten ontdaan en kan ze weer vrij rondlopen. Na afloop blijkt de stress óf toch niet zo hoog te zijn geweest óf heel snel weer afgenomen te zijn, want Mo snuffelt met belangstelling aan mijn koffer met lekkere kattengeurtjes en bij het afscheid krijg ik een vrolijk kopje van haar.

Fijn dat ik haar van haar dikke laag haar heb kunnen verlossen, samen met haar baasje natuurlijk. Ik hoop dat ze nog lang van haar warme plekje in de tuin mag genieten, maar dan óp de jacuzzi in plaats van erin!


Dit artikel is 8.073 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.