Soms vindt een kat het heel spannend om voor het eerst getrimd te worden. In zo’n stressvolle situatie kan het een hele geruststelling zijn als het baasje dichtbij is.

 

Nieuwe ervaringen opdoen kan spannend zijn voor een kat. Je kat kan zich onzeker voelen en het kan stress en spanning geven. Dan is het fijn om een vertrouwd persoon in de buurt te hebben, die je geruststelt en steunt. Zoals je eigen personeel, bijvoorbeeld.

Artrose

Thomas is een forse kater van wel acht kilo. Deze Maine Coon heeft artrose aan zijn heupen. Daardoor kan hij moeilijk zijn vacht aan de achterkant van zijn lichaam verzorgen. Daar zijn dan ook dikke viltplekken ontstaan. Omdat op die plaatsen aaien en kammen pijnlijk is, reageert Thomas daarop door weg te lopen. Zijn personeel, Hermien en Edwin, vindt het moeilijk om hem dan tegen te houden en laten hem gaan. Daardoor gaat het kammen maar zo half-half of schiet het er vaak bij in.

Onrust

Hermien en ik zetten Thomas voorzichtig op de trimtafel. Eerst mag hij kennismaken met mij. Wanneer ik hem mag aaien, voel ik tegelijk waar de klitten en het vilt zitten: voornamelijk op zijn heupen en flanken. Verder zit de vacht vol met oude haren. Ook zijn zijn nagels behoorlijk lang.

De nagels knip ik eerst. Dan check ik of Thomas bang is voor het geluid van de tondeuse. Nee, daar reageert hij nauwelijks op. Voorzichtig scheer ik de vacht op zijn heupen kort, maar hij staat steeds op en wil van de tafel af springen. Ik houd hem tegen en dwing hem zachtjes en voorzichtig om weer te gaan liggen. Dat duurt even en dan gaat hij weer staan. “Oké, dan scheer ik hem terwijl hij staat”, denk ik. Thomas staat echter niet stil. Hij draait rond en wil steeds weer van de tafel af. Hermien houdt hem wel tegen, maar Thomas is een grote sterke kater en ze heeft er moeite mee.

Dit alles maakt Thomas onrustig, ook al heb ik een paar keer een time-out ingelast. Te veel dwingen en vasthouden wil ik ook niet, omdat dat hem misschien pijn geeft. Maar dan komt er een oplossing!

Steun van de baas

Edwin komt thuis. Deze grote, sterke, stevige man wil mij wel helpen. Hij bukt zich over Thomas heen, aait hem en zegt zachtjes zijn naam. Thomas reageert daar meteen op: hij kijkt naar zijn baas, gaat liggen en wordt meteen rustig. Edwin heeft een kalmerende werking op hem: zelfs wanneer ik heel voorzichtig de achterkant van de achterpoten uitkam, blijft Thomas liggen. Edwin stelt hem met zijn zachte stem gerust: “Er gebeurt iets met je, maar vertrouw op mij en dan komt het allemaal goed.”

Het is bijzonder om een grote sterke kerel zo liefdevol en zachtaardig met zijn kat te zien omgaan. En dat Thomas daar weer vol vertrouwen op reageert, vind ik nog bijzonderder!


Dit artikel is 6.674 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.