Een hond aanlijnen vindt niemand vreemd. Maar zodra je een kat aan zo’n zelfde soort lijn ziet, wordt het een heel ander verhaal. Toch is een kattentuigje zo gek nog niet. 3 redenen waarom.

1. Veilig leren kennismaken met de buitenwereld

Is je kat nog niet gewend aan zelfstandig buiten zijn? Een kattentuigje is een prima hulpmiddel voor de eerste kennismaking. Waarschijnlijk schrikt je kat de eerste keren van alles wat hij buiten ziet, ruikt en hoort. Achter elke hoek schuilt voor hem gevaar. Zit je kat de eerste keer aan de lijn, dan raak je hem niet kwijt en kan hij rustig wennen aan wat er op hem af komt. Jij bent er om hem gerust te stellen. Begin in een klein hoekje en laat hem stap voor stap steeds meer van de buitenwereld ontdekken.

2. Wereld van je binnenkat vergroten

Als je net als ik een binnenkat hebt, dan kun je een kattentuig gebruiken om samen met hem op het balkon of in de tuin te zitten. Zo ga ik in de zomer, als het in huis te warm is, het balkon op met mijn kat Toby. Dat vindt hij heerlijk! Hij snuffelt aan de plantjes, gaat languit op de grond liggen en lijkt aandachtig te luisteren als hij geluiden hoort. Zo buiten zijn is een fijne aanvulling op zijn binnenwereld.

En omdat Toby, als het even kan, op de balustrade van mijn balkon springt, is het maar goed dat hij een tuig om heeft. Ik moet er niet aan denken dat hij er op deze manier vandoor gaat.

3. Samen de wijde wereld in

Oké, eerlijk is eerlijk, ook ik kijk raar op als ik op straat iemand met een kat aan een tuig zie lopen. Vorige week nog stuitte ik tijdens een wandeling in het bos op een vrouw met haar kat aan een tuigje. Ze leek gepicknickt te hebben en de kat lag heerlijk te slapen. Het was misschien een vreemd tafereel, maar het is wel een manier om samen met je kat de wereld in te gaan. Eigenlijk zo’n gek idee nog niet, of wel?

Je kunt een kattentuigje trouwens net zo goed gebruiken om je kat naar dierenarts of vrienden te brengen. Dat scheelt hem of haar mooi een rit in een mand.

In de praktijk: veel oefenen!

Het fijne aan een goed kattentuigje is dat het verstelbaar is. Je kunt de riempjes dus helemaal op maat maken voor jouw kat. Het is belangrijk dat je je kat rustig laat wennen aan het tuig. Bijvoorbeeld door hem er eerst aan te laten snuffelen. De ene kat is wat gewilliger dan de andere. Doe alles vooral stap voor stap en kijk steeds hoe je kat het vindt.

Toby was al een kattentuigje gewend toen hij bij mij kwam wonen. Nog steeds vindt hij het omdoen allesbehalve leuk, maar als hij het tuigje eenmaal aan heeft, weet hij niet hoe snel hij naar de balkondeur moet lopen. Samen buiten zitten is bovendien een stuk gezelliger dan in mijn eentje.

Heb jij eigenlijk al een kattentuigje? En welke overweging heb jij gemaakt?


Dit artikel is 4.488 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Marloes Nijland

Marloes Nijland is tekstschrijver met een grote liefde voor katten, paarden en de natuur. Ze woont samen met kat Toby, die ze in huis haalde toen hij 7 maanden was.