Mijn dierenarts gaf me vorig jaar het advies om de tanden van mijn kat te poetsen. Daar keek ik in eerste instantie raar van op. Tandenpoetsen bij je kat? Inmiddels doe ik dat (bijna) elke dag.

Als je erover nadenkt, is dat tandenpoetsen bij je kat best logisch. Net als bij ons kan er ook bij hem of haar tandplak en tandsteen op de tanden en kiezen ontstaan. Dat kan voor de nodige problemen zorgen. Mijn dierenarts vertelde dat de bovenste hoektanden na verloop van tijd steeds meer bloot komen te liggen, waardoor deze tanden uiteindelijk uit zouden vallen. Dat gebeurt blijkbaar op latere leeftijd, vanaf het zesde jaar. Nu kunnen katten prima zonder die hoektanden, maar je kunt het net zo goed met tandenpoetsen voorkomen.

Welke tanden moet je poetsen?

Je hoeft eigenlijk alleen de buitenkant van de hoektanden en de achterste kiezen in de bovenkaak te poetsen. De binnenkant doet je kat zelf met zijn tong. De bovenste tanden vallen over de onderkaak en zorgen zo dat de onderste tanden schoon blijven. Zelf poets ik wel de buitenkant van de onderste hoektanden van mijn kat Toby, omdat hij dat ook toelaat.

Gebruik speciale tandpasta

De fluoride in tandpasta voor mensen kan giftig zijn voor je kat! Koop daarom alleen tandpasta voor honden en katten, mét vis- of vleessmaak. Geloof me, je kat gaat het lekker vinden. Toby kijkt me al verwachtingsvol aan als ik de tube open. Dat zal vast de geur zijn.

Poets met tandenborstel

Er zijn verschillende hulpmiddelen voor het poetsen. Zo kun je gewoon je blote vinger gebruiken. Vind je dat niet prettig, dan kun je een gaasje om je vinger doen of een vingertandenborstel kopen. Dat is een rubber hoesje met borstelhaartjes eraan die je over je vinger kunt schuiven. Ik gebruik zelf een tandenborstel voor dieren. Ik heb er eentje geprobeerd die sterk op onze eigen handtandenborstel leek, maar die vond Toby duidelijk te groot. Nu heb ik een klein formaat borstel en die vindt hij wel prima.

Oefenen maar!

Ik zou raar opkijken als je kat in één keer het tandenpoetsen accepteert. Of dat hij net als Toby een tandenborstel prima vindt. Net als bij het aanlijnen van je kat is ook het tandenpoetsen een kwestie van stapsgewijs oefenen. Hieronder een aantal tips:

  • Zorg voor een rustige plek waar je geen afleiding hebt.
  • Probeer voorzichtig met je vinger de tanden van je kat aan te raken. Je zult je kat wel (niet te stevig) vast moeten pakken, zodat hij niet meteen wegloopt. Mogelijk vergt dat als eerste wat oefening.
  • Laat je kat wennen aan de tandpasta door hem eerst eraan te laten ruiken. Smeer dan wat tandpasta op je vinger en gebruik je vinger om te poetsen.
  • Doe alles stap voor stap. Eerst de tandpasta, dan je vinger, dan eventueel een gaasje, vingertandenborstel of tandenborstel voor dieren. Ga pas verder met een volgende stap als de vorige lukt (bijvoorbeeld het aanraken).
  • Houd een vaste volgorde aan, dan went je kat sneller.
  • Wees vooral geduldig! Maak er geen gevecht van en geef veel complimenten en knuffels.

Zes tot acht uur na het tandenpoetsen kan er alweer nieuw tandplak ontstaan. Daarom is elke dag poetsen het beste. Eerlijk gezegd vergeet ik dat nog wel eens een dagje. Niemand is perfect, toch? Onthoud vooral: alles wat je aan tandenpoetsen bij je kat voor elkaar krijgt, is meegenomen. En jullie, poetsen jullie al?


Dit artikel is 1.575 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Marloes Nijland

Marloes Nijland is tekstschrijver met een grote liefde voor katten, paarden en de natuur. Ze woont samen met kat Toby, die ze in huis haalde toen hij 7 maanden was.