Welke kat is er niet dol op rennen, vliegen, springen? Vooral jonge katten hebben energie voor tien. Daarom volgen hieronder vijf speeltjes voor extra speelplezier.

1. Speelhengels

Spelen betekent dat je kat zijn energie kwijt kan. Maar het is net zo belangrijk om zijn jachtinstinct te stimuleren. Dat kan prima met een speelhengel. Hiermee kan je kat springen, rennen en zijn reactievermogen aanscherpen. Het leukste is natuurlijk dat jij de hengel vast hebt, en je op die manier samen speelt.

Speelhengels heb je in alle soorten en maten, met veertjes of dieren van stof eraan. Nu is naar de winkel rennen voor een dure speelhengel niet meteen nodig. De kans is namelijk groot dat je toch meerdere keren naar de winkel mag, omdat je kat het leuker vindt om het touwtje stuk te bijten (ik spreek uit ervaring…). Wees verstandig en probeer eerst zo’n simpele hengel uit. Heeft je kat geen bijt-neigingen, dan kun je grootser uitpakken.

2. Laserlamp

Het jachtinstinct van je kat stimuleren kan perfect met een laserlamp. Achter zo’n laserlichtje dat over de grond of op de muur beweegt rennen, zal vrijwel elke kat aanspreken. Zorg wel dat je kat het lichtje als het ware ‘vangt’. Ik stimuleer dat bij mijn kat Toby door het lichtje uit te doen als hij ‘erop’ springt.

Met een laserlamp kun je kort, actief spelen, wat beter is voor je kat. Katten hebben nu eenmaal geen groot uithoudingsvermogen. Zo’n laserlamp voorkomt bovendien dat mijn eigen benen prooi worden!

3. Speeltunnel

Met een speeltunnel kun je verveling tegengaan die optreedt als je kat de hele dag binnen zit. Je kat kan er verstoppertje in spelen bijvoorbeeld, of lekker doorheen rennen. De meeste speeltunnels hebben ook een speelgoedmuisje of bolletje wol aan de binnenkant hangen, zodat je kat daarmee kan ravotten.

4. Intelligentiespeelgoed

Er is speciaal intelligentiespeelgoed waar je kat zich geestelijk en lichamelijk mee kan vermaken. Zo zijn er speelbanen met balletjes, waarbij je kat tegen het balletje aan kan slaan om het verder te laten rollen. Maar ook speelbogen, torens met knipperende balletjes en speelgoed waar je snacks in kan doen die je kat vervolgens eruit moet zien te krijgen. Ontzettend leuk als je kat hiervan houdt.

5. Dozen!

Houd je zelf van simpel speelgoed? Stiekem doet je kat dat ook. Daarom is de allerbeste tip: een kartonnen doos. Gewoon die doos waar jouw online bestelling in heeft gezeten. Je kat zal er maar al te graag in springen, liggen of ravotten. Vooral als de doos net iets te klein voor hem is. Wil je meer met dozen? Bouw bijvoorbeeld een mooi kasteel of kattenhuis van karton. Je vindt op internet genoeg DIY-filmpjes en foto’s voor inspiratie.

Natuurlijk heb je nog veel meer kattenspeelgoed, zoals speelgoedmuizen, speelballen, speelgoed met kattenkruid (catnip). Ik ben benieuwd van welk speelgoed jouw kat nu echt blij wordt!


Dit artikel is 2.804 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Marloes Nijland

Marloes Nijland is tekstschrijver met een grote liefde voor katten, paarden en de natuur. Ze woont samen met kat Toby, die ze in huis haalde toen hij 7 maanden was.