Soms heeft een kat zulke stugge klitten in zijn vacht, dat je als trimmer bijna zeker weet dat hij agressief wordt zodra je eraan komt. Maar soms reageert de kat heel anders dan je denkt.

„Wat ben ik blij dat je er bent”, zegt de mevrouw als ik binnenkom. Dat is een mooie binnenkomer! „Maar ik heb nog niets gedaan”, antwoord ik. Wie weet wat ik aantref, als de mevrouw nu al zo blij is. Eerst maar kennismaken met Meneer Kees, die zit op het aanrecht en geeft me meteen kopjes en likjes. Wat een aardige kat! Dat begint in ieder geval goed.

Het grote probleem van Meneer Kees

Meneer Kees is een huis-tuin-en-keukenkat van ongeveer tien jaar oud. Hij is ooit aan komen lopen en woont nu al jaren in dit huis, samen met zijn baasje en een hond. Kees kan gaan en staan waar hij wil en is dan ook heel vaak buiten op stap.

Kees heeft echter een groot probleem: hij heeft heel veel grote, stugge klitten op zijn rug en flanken. Die zijn natuurlijk zomaar opeens ontstaan. Zijn baasje kamde hem nooit , want dat was niet nodig. Maar nu steken die klitten als harde bonken uit zijn vacht. Ze lijken ook stevig vastgeplakt, want ik kan ze maar moeilijk lospeuteren met mijn vingers. Als ik die er met mijn kam uit moet trekken, zal dat wel pijn doen. Ik hoop dat Meneer Kees dat nare gevoel kan weerstaan, want als hij agressief reageert zal ik moeten scheren.

Klit voor klit

Meneer Kees zoekt steun bij zijn baasje. Zij staat bij de tafel en houdt hem tegen zich aan. Daardoor heb ik een hand vrij om zijn huid vast te houden wanneer ik de klitten eruit kam. Zo doe ik hem het minste pijn. Die klitten zitten alleen zo stevig vast dat ik hard moet trekken. Wanneer ik denk dat dat te erg wordt, knip ik een klit eerst met een klein schaartje in.

Steeds ben ik erop voorbereid dat Meneer Kees opeens met zijn poot kan uithalen. Ik vind het nogal wat hetgeen hij moet ondergaan. Maar Kees geeft geen krimp! Hij miauwt niet, blaast of gromt niet. Het lijkt net of hij het getrek en gepluk niet voelt. Hij blijft rustig zitten, terwijl zijn baasje tegen hem praat.

Relaxte klant

Na een uur heb ik alle klitten uit de vacht gekamd. Ook de rest van zijn vacht kam ik goed door. En dan is Meneer Kees klaar. Voor de na-foto gaat hij er op de keukentafel eens goed voor liggen. Die nare klitten voelt hij nu gelukkig niet meer!

De mevrouw was blij dat ik was gekomen, ik was ook blij dat ik er was. Wanneer een kat zo erg onder de klitten en het vilt zit, geeft het mij zo’n fijn gevoel om hem daar vanaf te helpen. En zo’n relaxte klant als Meneer Kees, dat was voor mij natuurlijk een cadeautje!


Dit artikel is 2.237 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.