Kattenbaasjes zijn vaak zo druk  dat het een onaangename en vooral onverwachte verrassing is: kattenhaar is opeens overal in huis!

Heb je een kat in huis, dan heb je ook kattenhaar in huis. Dat zal niemand verbazen. Maar de hoeveelheid kattenhaar kan toch een verrassing blijken. Neem de weelderige vacht van Charly, een Ragdoll van ongeveer twee jaar. Die produceerde  onverwacht ‘stofkonijntjes’ in alle hoeken en gaten van het huis.

Beetje bij beetje steeds meer

Charly leeft met een andere Ragdoll van een jaar jonger in een huis met twee baasjes en een klein baasje van 4,5 maand. Hij kan het met iedereen goed vinden en ook de baby vindt hij erg interessant. Dat die baby soms een huilmoment heeft of enthousiast met armpjes en beentjes zwaait, daar schrikt hij niet van.

Zijn ene baasje had het eerst niet zo in de gaten, maar na de komst van de baby vond ze heel veel plukken kattenhaar. Ze kamde de beide katten wel eens, maar door allerlei factoren kwam de vachtverzorging nogal in de verdrukking.

Bovendien ontwikkelden Charly en zijn mede-Ragdoll hun vachten van kittenhaar tot wat meer katerhaar. En als daarbij de temperatuur ook nog opeens met sprongen omhoog gaat, wordt het verharen steeds erger.

Aandacht voor kat en kind

Met een man, een baby, een baan én nog een kat komt er  kammen niet erg veel. Bovendien is Charly een kat die kammen maar even leuk vindt. Dan wil hij weg en laat zijn baasje hem gaan. Hij is bovendien snel afgeleid.

Daarom zet ik zijn baasje met de baby in een ligstoeltje dicht bij de trimtafel. Dan kan zij haar aandacht verdelen tussen haar kat en haar kind.

Dat blijkt goed uit te pakken. Als Charly rustig blijft zitten terwijl ik hem kam, kan zij haar aandacht aan de baby geven. Als Charly er genoeg van heeft en van de tafel wil springen, gaat het baasje naar hem en leidt Charly af.

Zo hebben we samen de klus snel geklaard. Voor de na-foto wil Charly zelfs nog wel even poseren, zonder handen van zijn baasje erbij!


Dit artikel is 3.155 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.