Overgewicht kan voor een kat een belemmering zijn om zijn vacht goed te verzorgen. Klitten en vilt zijn het gevolg. Die zorgen voor pijn en irritatie, zeker bij tropische temperaturen.

De kilo’s vliegen eraan, hoor je mensen soms verzuchten. Wat voor een mens een kilo is, is voor een kat in verhouding veel meer. Overgewicht kan veel gezondheidsklachten veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen, gewrichtsproblemen, diabetes en hart- en vaatziekten. Bovendien is het voor een kat lastig om zijn eigen vacht te verzorgen.

Forse dame

Indy is een Maine Coon van 12 jaar. Het is een zeer forse dame van wel 12,5 kilo. Een vergelijkbare kat van haar leeftijd en postuur mag ongeveer 9-10 kilo wegen. De ribben zijn niet te voelen onder een dikke laag vet, ze heeft geen taille meer, haar buik is rond en ze heeft veel buikvet.

Bovendien heeft ze een weelderige rode haardos. Die dikke vacht lijkt weelderig, maar als ik Indy aai, voel ik overal dikke stukken vilt. Daardoor lijkt ze nog forser dan ze is.

Drie problemen

Indy heeft drie grote problemen: ze heeft overgewicht, haar vacht is vervilt en het is de laatste dagen tropisch warm.

Omdat Indy overgewicht heeft, krijgt ze daar speciaal voer voor. Dat helpt niet tegen vilt. Als je zoveel overgewicht hebt, valt het niet mee om met je kleine tongetje overal bij te kunnen om je vacht te poetsen. Bovendien kost het heel veel kracht en energie. Ademhalen is voor Indy al heel inspannend, want ik hoor haar af en toe wat rochelen.

Vanmiddag is het buiten tropisch warm: het is de heetste dag ooit gemeten in Nederland. Indy komt gewoonlijk ook buiten in de tuin. Dat zal met haar postuur en dikke viltvacht een inspannende uitdaging zijn, ook zonder hoge temperaturen. Gelukkig heeft haar personeel vanmiddag boven in een slaapkamer de airco al een poosje voor de afgesproken tijd aangezet. Daar is het aangenaam koel: fijn om haar daar te helpen.

Scheren als oplossing

Door de grote stukken vilt is er geen kam door de vacht te halen. Daarom is scheren de enige optie. Indy is een rustige dame die dat goed toelaat. Haar baasje hoeft haar alleen maar tegen te houden als ze van de tafel dreigt te rollen.

Na een uur heb ik het probleem van het vilt opgelost. Aan het tropische weer zal vanzelf wel een einde komen. Aan het laatste probleem, overgewicht, zal Indy, samen met haar personeel zelf wat moeten doen. Tips die kunnen helpen, zijn onder andere: meer naar buiten gaan, meer spelen, minder eten geven, eten in kleine porties geven, voer afwegen en eventueel dieetvoer (maar dat krijgt ze al).

De dagen erna

Enkele dagen na de scheerbeurt krijg ik een e-mailtje van Indy’s personeel: ‘Indy is veranderd, ze loopt meer en makkelijker. Ze gaat zitten bij de voerbak en niet meer liggend eten en ze is druk met zichzelf wassen.’

Ook het probleem van het hete weer is minder: er is bewolking en af en toe regen.

Nu nog het overgewicht: hopelijk gaan de tips helpen!


Dit artikel is 1.958 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Ik heb altijd katten gehad en vind ze fascinerend. Daarom ben ik in 2012 mijn bedrijf Prachtkat gestart. Het doel daarvan is het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dat doe ik o.a. met kattengedragsadvies, trimmen bij de kat thuis zonder narcose en voorlichting te geven over gedrag en vachtverzorging. Ooit ben ik begonnen als onderwijzeres en nu vind ik het leuk om kinderen (en volwassenen) in contact te brengen met katten (en andere dieren) om ze te leren en zelf te laten ervaren wat een dier is en hoe hij leeft. Dit d.m.v. het geven van dierenlessen bij bijvoorbeeld een kinderboerderij. Zelf heb ik twee Maine Coons en schrijf ik een column in 't Is Coontime.