Het was heet, bloedheet! Mijn kat Toby heeft de tropische hitte gelukkig goed doorstaan, maar ik heb hem wel een handje geholpen met voldoende water drinken. Hoe kun jij dat voor jouw kat ook doen?

Met tropische temperaturen is water drinken ontzettend belangrijk, niet alleen voor jezelf maar zeker voor je kat. Omdat veel katten geneigd zijn juist te weinig te drinken, moet je ze soms een handje helpen. Hieronder vijf tips die je makkelijk en snel in de praktijk kunt brengen.

1. Zet op verschillende plekken water neer

Je kunt je kat stimuleren meer te drinken door te zorgen voor aantrekkelijke en voldoende drinkgelegenheden. Zorg daarom voor meerdere drinkplekken in en rond het huis. Zo heb ik bij extra warm weer drinkbakjes op het keukenaanrecht, in de woonkamer, in de gang en in de badkamer staan. Dit zijn plekken waar Toby vaak komt. In de woonkamer heb ik een grote drinkbak staan zodat hij ook lekker met zijn pootjes door het water kan spetteren. Daar is hij dol op!

Houd er wel rekening mee dat de meeste katten niet op dezelfde plek willen drinken als waar ze eten. Wat ook wil helpen, is variëren met het type drinkbak dat je voor je kat neerzet. Soms hebben katten voorkeur voor bijvoorbeeld roestvrij staal in plaats van keramiek of plastic.

2. Ververs water vaker

Katten zijn gewoon moeilijke drinkers en als water ietwat lauw is, willen ze er niet altijd meer van drinken. Ververs dus met warm weer wat vaker de drinkbak(ken). Omdat het een beetje zonde van het water is (tenzij je planten hebt om dat ‘oude’ water aan te geven), vul ik de bakken met warme temperaturen nooit tot de rand.

3. Zet de kraan af en toe aan

Katten zijn dol op stromend water, want dat voelt voor hen echt als vers. Het is een kleine moeite om af en toe de kraan voor ze aan te zetten. Mijn kat Toby geeft dat vaak zelf aan: hij springt dan in de wasbak van de badkamer en kijkt me met grote ogen aan…

4. Gebruik een drinkfontein

Je bent natuurlijk niet altijd zelf thuis en continu de kraan aan laten staan is zonde van het water (en de waterrekening). Gelukkig is er een prima oplossing: koop een drinkfontein. Daarmee creëer je hetzelfde effect als met de kraan: stromend water. Drinkfonteinen heb je in allerlei soorten en maten. Ik heb het voor mijn kat Toby geprobeerd, maar hij is er helaas niet van gecharmeerd. Bij mij blijft dat stromende water dus wel beperkt tot de keren dat ik zelf kort de kraan voor hem aanzet.

5. Geef natvoer met extra vocht

Tot slot kun je overwegen om je kat extra natvoer te geven. De naam zegt het natuurlijk al: natvoer is ‘nat’ en bevat meer vocht dan droogvoer. Toby krijgt geen natvoer omdat hij snel te dik wordt erdoor, maar op tropische dagen geef ik hem een kleine hoeveelheid. Doe meteen extra water bij dat natvoer om te zorgen dat je kat meer vocht binnenkrijgt.

Hoe heeft jouw kat deze tropische hitte doorstaan? En heb je nog aanvullende tips om je kat voldoende te laten drinken?


Dit artikel is 1.499 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Marloes Nijland

Marloes Nijland is tekstschrijver met een grote liefde voor katten, paarden en de natuur. Ze woont samen met kat Toby, die ze in huis haalde toen hij 7 maanden was.