De zorg voor een kat vereist soms nog best wat kennis en kunde. En om nou voor elk wisje wasje naar de dierenarts te gaan of dokter Google af te struinen zonder een idee te hebben van wat waar is en wat niet, is niet altijd handig. Bij Cattish.nl hebben wij een aantal dierenartsen en kattenkenners bereid gevonden om vragen over katten te beantwoorden. Dit keer hebben we het over tanden.

Vraag

onze katten vangen veek muizen en eten die ook op, maar soms (niet altijd!) laten ze bepaalde orgaantjes liggen; welke organen zijn dat (de galblaas o.a.?) en vinden ze die gewoon niet lekker of zitten er ook schadelijke stoffen in?

Antwoord van Jolijn

Inderdaad zijn er katten die regelmatig bepaalde delen van de gevangen muis laten liggen.

Dat kan de hele achterkant van de muis zijn inclusief het darmpakket, maar inderdaad ook losse organen als de lever met galblaas etc etc. De functie van de lever is verwerken en afvoeren van gifstoffen, dus er kunnen inderdaad wel stoffen inzitten die niet goed zijn voor katten. Daarentegen bevat de lever vaak ook weer hele andere nuttige stoffen die een kat juist goed kan gebruiken! Een leeuw zal altijd eerst alle organen van een gazelle opeten voordat hij aan het spiervlees begint vanwege de hoge voedingswaarde..

Ik neem aan dat katten hetgeen laten liggen dat niet lekker vinden. Ik heb niet helemaal het vertrouwen dat een kat bepaalde dingen niet opeet omdat ze weet dat het niet goed voor haar is. Denk aan room, melk, chocolade; dat is zeker slecht voor katten maar vinden ze meestal toch erg lekker….Bovendien heeft 40% van de Nederlandse katten overgewicht of zelfs obesitas, dit geeft aan dat deze katten veel meer eten dan dat ze nodig hebben en het dus niet goed regelen!

 

Over Jolijn

Met heel veel liefde en service runnen Mardou en Jolijn Dierenartsenpraktijk Veenendaal. Katten zijn al heel Jolijn’s leven haar passie, en thuis heeft ze momenteel vier geweldige katten rondlopen. Vanuit haar vak en persoonlijke ervaring kan ze dus jullie bijstaan met allerlei tips en weetjes….!

Heb je zelf een vraag aan de dierenarts?

Loop je al een tijdje rond met een brandende vraag over katten de verzorging van katten? Stel die vraag (en alle andere aan katten gerelateerde vragen) dan hier. Wij leggen je vraag voor aan de verschillende experts die voor ons schrijven een publiceren zowel je vraag als het antwoord op de website.

 

Disclaimer

De op deze website getoonde medische informatie heeft 
slechts  een algemeen informatief karakter. Het is geen 
advies of vervanging voor een consult van een dierenarts. 
Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts.

 

 


Dit artikel is 11.986 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Kattenvrouwtje, nerd, Star Trek (Janeway), Xena, serieel site producer.