Een prachtige, halflangharige kat geschikt als huisdier, maar ook voor shows. Met als mooie meevaller dat deze kat ook geschikt is voor mensen met een kattenallergie!

Siberische Kat

De Siberische Kat, die oorspronkelijk een Russische straatkat was, is een vrij jong ras, pas in de jaren 80 internationaal bekend gemaakt. Dit ras staat bekend onder twee namen: Siberische kat en Neva Masquerade.

Geschiedenis

Bij de Russen is het ras Siberische Kat al erg lang bekend. Er wordt beweerd dat deze katten in de 18e eeuw een rattenplaag verjaagd hebben in Sint Petersburg. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd er een rasnaam toegekend aan deze toen veel voorkomende kat: Siberische Kat. De naam Neva Masquerade werd gegeven aan de colour points die voor het eerst gezien werden bij de rivier de Neva in Sint Petersburg.

In de jaren 80, na de Perestrojka, kwam de vrijheid ook voor kattenmensen die hun interesse in rasdieren wilden uitten. Er ontstonden in korte tijd veel honden- en kattenverenigingen. Men organiseerde shows en keek met liefde en passie en verwondering naar andere kattenrassen. En de Siberische Kat kreeg de internationale bekendheid die het ras zeker verdient.

image005

Allergie

Vaak wordt er gemeld dat Siberische Katten geschikte katten zijn voor mensen met een kattenallergie. Hier is toch sprake van een misvatting. In het speeksel van katten zit het proteïne FELD-1. Bij het schoonlikken komt deze proteïne terecht op de vacht en ontstaat er ‘roos’. Deze roos, bestaande uit kleine schilfers, verspreidt zich door het huis. Mensen met een kattenallergie zijn allergisch voor deze schilfers. Maar mensen met kattenallergie bleken minder last te hebben in de buurt van Siberische Katten. Een Amerikaans lab toonde aan dat de Siberische Kat minder FELD-1 aanmaakt dan andere rassen. Men noemt dit een hypo-allergene vacht. Het betekent dus dat er een kans bestaat dat mensen met een kattenallergie minder last kunnen hebben van hun allergie bij een Siberische Kat. Maar verder wetenschappelijk onderzoek is zeker nodig om deze resultaten te bevestigen.

Uiterlijk

De Siberische kat heeft een kleurrijke vacht waarbij alle kleuren mogen voorkomen: zwart, blauw, rood, crème en schildpad, met of zonder tabbytekening, maar ook met zilver/smoke. De vachtpatronen die voorkomen bij de Siberische Katten zijn mackerel, spotted en blotched.

De Neva Masquerade heeft een witte vacht, ook wel colour point genoemd. De points (poten, oren, staart en neus) zijn donkerder gekleurd dan de rest van het lichaam. Ze worden wit geboren en pas na een week of twee worden de kleuren van de points zichtbaar. De vachtkleur bij de Neva Masquerade is point of tabby.

De vacht van de Siberische Kat en Neva Masquerade is altijd halflang tot lang, waterafstotend en bestaat uit maar liefst drie lagen. De staart is lang en erg behaard, breed bij het begin en uitlopend in een fijne punt. De kraag is lang en begint al bij de wangen. Op de borstkas is de kraag vol behaard, met een lange vacht, maar op de schouders en een deel van de romp is de kraag wat korter.

De lengte van het lichaam is middelgroot. De Siberische Kat is stevig gebouwd en goed gespierd. De ruglijn is horizontaal en erg lang. De hoogte van de schouders is even hoog als de hoogte van de heupen. Verder hebben deze katten een korte, stevige nek. De poten zijn stevig, gespierd en kort. Er zitten haarplukken tussen de tenen, net als bij de Noorse Boskat. Het gewicht van deze katten ligt tussen de 4 en 9 kilo.

De kop van deze katten bestaat uit een brede schedel, stevige wangen, brede kaken en een afgeronde snuit. De oren zijn vrij groot en hebben afgeronde toppen. Ook hebben de oren pluimpjes op de toppen. De ogen zijn groot, maar niet rond en staan ver uit elkaar.

siberische_kat

Karakter

De Siberische Kat (en de variant Neva Masquerade) is zware en sterke kat met een even sterke persoonlijkheid en krachtige uitstraling. Toch zijn deze katten vrij rustig, ondanks de bekende ‘gekke 5 minuten’ waarin ze behoorlijk actief worden. Siberische Katten zijn erg sociaal met andere katten en dieren. Met kinderen gaat dit ras ook erg goed om. Siberische Katten staan er bekend om dat ze hun baasjes lijken te missen. Wanneer het baasje van huis gaat, kan hij/zij erop rekenen weg bij thuiskomst opgewacht te worden. In huis volgen ze ook regelmatig hun baasje van kamer tot kamer. Deze katten zijn erg intelligent en echte probleemoplossers.

Siberische Katten zijn erg sociaal en daarom wordt er vaak aangeraden voor deze katten een maatje in huis te nemen, vooral als overdag niemand thuis is. Let ook op breekbare spullen, want deze katten zijn met vlagen erg speels en kunnen heel goed springen. Ze hebben een zeer nieuwsgierig karakter. Niet alle Siberische Katten zijn schootkatten, maar ze houden wel van knuffelen. Verder zijn ze niet vies van water; ze spelen er graag mee. Ze helpen je ook graag met huishoudelijke taken, zoals wasgoed vouwen, boodschappen opruimen en vloeren dweilen.

Buiten vinden ze erg leuk, maar het brengt wel gevaren met zich mee. Siberische Katten zijn erg nieuwsgierig van aard en dat kan leiden tot besmettingen en verwondingen. Gelukkig is het bekend dat Siberische Katten ook tevreden binnenkatten zijn, maar dan moet er wel genoeg ruimte aanwezig zijn met voldoende afleiding. Denk hierbij aan dingen als een krabpaal, speeltjes en een speelkameraadje.


Dit artikel is 17.074 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Hoi, ik ben Kim. Op het moment arbeidsongeschikt en gedwongen mijn studie te eindigen. Verder gek op katten en een trotse eigenaar van een Noorse Boskat :)