Katten en kou gaan niet samen. Doe je lieveling een plezier en lees deze wintertips voordat het buiten echt koud wordt.

Katten kunnen zich erg goed aanpassen en zijn te vinden op alle continenten behalve Antarctica. Kort voor de winter verhaart de kat. Zo wordt de zomervacht ingeruild voor een lekkere warme wintervacht. Probleem opgelost, zou je zeggen.

Wintervacht

Helaas is het met onze huiskatten niet zo eenvoudig. Doordat ze regelmatig, of alleen maar,  in onze verwarmde huizen komen, is het natuurlijke proces van verharen verstoord. Daarnaast heb je natuurlijk de naaktkatten zoals de Spynx, Russische Don en de Peterbald die het met een miniem donslaagje moeten stellen. Deze zijn uiteraard niet bestand tegen de winterse kou. Als je kat het hele jaar binnen moeten blijven, heeft hij in de winter uiteraard ook huisarrest. Komt je kat het hele jaar door  regelmatig buiten en is hij gezond, dan mag hij ook als het vriest wel even naar buiten. Echt gevaarlijk wordt het pas als de kat nat wordt door regen, sneeuw of een ongelukje. Doordat de natte haren aan de huid plakken, verdwijnt het isolerende luchtlaagje dat normaal gesproken tussen de haren zit. De kat kan nu erg snel afkoelen en ziek worden. Bied je kat mede daarom altijd de mogelijkheid om op een warm plekje weer even op te drogen en op temperatuur te komen.

Warme plekjes

Waar vindt kat-lief die warme plekjes dan? Wat dacht je van het openstaande schuurtje van de buurman, tussen de oude kranten? Geen goed idee van je kat. Als de buurman zijn schuurtje dicht doet zit de arme schat zonder eten en drinken opgesloten. Het warme motorblok van de auto die net geparkeerd werd dan? Katten kunnen de warme motor bereiken via de ruimte tussen de band en het spatbord. Klinkt slim, maar dat  is het niet. Als de auto weer gaat rijden, kan de avonturier levensgevaarlijk gewond raken. Geef daarom voordat je een auto start een klopje op de motorkap. De kat schrikt hiervan en zal zijn warme plekje meestal wel verlaten. Nee, een echt slimme kat gaat heerlijk voor de kachel of desnoods voor de centrale verwarming liggen. Je moet dan natuurlijk wel een goed werkend kattenluikje hebben geplaatst wat niet open kan waaien of, erger nog, vast kan vriezen.

Kattenbak

Maar wat als je geen kattenluik hebt? Laat de kat dan niet de hele dag buiten als je aan het werk bent. Controleer bovendien of je kat binnen is voordat je gaat slapen. Katten liggen graag op een hoge, warme en afgeschermde plek. Een doos met papiersnippers en/of een fleece dekentje is al prima. Vooral in de decembermaand met alle veranderingen binnen- en buitenshuis zal je kat dat erg waarderen. Een feliway-verdamper in het stopcontact geeft nog wat extra geruststelling. Een natte kat mag ’s winters pas weer naar buiten als hij helemaal opgedroogd is. In de periode dat er vuurwerk afgestoken wordt, probeer je de kat natuurlijk zoveel mogelijk binnen te houden. Kortom: in de winter zijn katten meer binnen en moeten ook dan hun behoefte kunnen doen. Je zal dus wat vaker  de bak moeten verschonen. Je wist natuurlijk al dat elke kat, vooral in de winter, een kattenbak moet hebben. Zo niet, dan zal er een ander plekje binnenshuis gezocht worden als het buiten sneeuwt of er wordt vuurwerk afgestoken. Je mag kiezen!

Voeten vegen

Je kan een kat een heleboel kunstjes leren, maar voeten vegen bij binnenkomst wordt een hele uitdaging. Makkelijker is om zelf de pootjes van je kat af te nemen met een vochtig doekje. ’s Winters ligt er namelijk pekel en gemorste antivries op straat. Katten kunnen hier doorheen  lopen. Als ze vervolgens bij binnenkomst hun pootjes gaan wassen krijgen ze die troep binnen.  Met name antivries is levensgevaarlijk gif. Braken, veel drinken, veel plassen, sloom gedrag en lopen met een dronkenmansgang zijn alarmbellen. Er is geen tijd te verliezen. Ga meteen naar de dierenarts.

Geen warme chocomel

Niets is zo lekker als een dampende mok warme chocomel met slagroom als je ’s winters thuis komt. Katten houden ook van warm eten, bij voorkeur rond de 30 graden. Wist je dat een kattenneus een halve graad temperatuurverschil kan waarnemen? Meng daarom altijd wat warm water door het natvoer, krijgt je lieveling meteen wat extra vocht binnen. Geef je kat geen warme chocomel: chocolade is namelijk giftig voor katten. Ook dennennaalden zijn giftig. Je kat zal niet zo gauw aan de kerstboom gaan knabbelen. De dennennaalden geven hun gifstoffen echter ook af als ze in water vallen. Als je kat hiervan drinkt kan dit ernstige gevolgen hebben. Ook de kerstster (plant) en amarillis zijn giftig. Het LICG heeft hier meer informatie over.

Vijver en gezelligheid

Een waarschuwing voor kattenpersoneel met een eigen vijver:  Een dun laagje ijs is zo verraderlijk! Je kat zal niet de eerste zijn die er doorheen zakt. Neem tijdig maatregelen om dat te voorkomen. De winter is een tijd van gezellig samen zijn. Lekker eten, drinken, kaarsje erbij. Zet die kaarsen alsjeblieft in een windlicht. Dan blijft het voor iedereen de mooiste en gezelligste tijd van het jaar.


Dit artikel is 4.337 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

Gedragstherapeut voor katten, met een zwak voor ouderen en mensen met een beperking. Gedragsproblemen voorkomen en oplossen. Project Zorgkat.nl zorgt dat katten niet naar een opvang hoeven als ouderen of andere hulpbehoevenden er niet meer voor kunnen zorgen Ambassadeur voor stichting OOPOEH.