Hopelijk hoef jij je kat nooit als vermist op te geven. Maar wat als? Met deze 9 tips verhoog je de kans om je kat terug te vinden.

Ben je je kat kwijt dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Met onderstaande tips weet je wat je te doen staat en verhoog je de kans om je kat weer terug te vinden. De eerste twee tips dienen ter voorbereiding en hebben alleen nut als je ze nu al oppakt!

Tip 1: maak foto’s!

In mijn eerdere blogs kon je lezen dat ik regelmatig zwervende katten van straat haal. Heeft zo’n kat geen of een niet (goed) geregistreerde chip, dan ga ik de sites met meldingen van vermiste katten af. Iedere keer weer verbaas ik me over de vele nietszeggende vermist-meldingen: zonder foto’s en met een omschrijving van de kat waar ik he-le-maal niets mee kan. En met mij velen anderen. Er staat dan alleen iets als zwart wit. Wat is zwart, waar zit het wit? Ik wil een vergelijking met de gevonden kat maken. Daar heb ik gedetailleerde informatie voor nodig. Zorg dat je mij en anderen die gedetailleerde informatie kunt geven als je kat zoek is. Tip één is dan ook: maak goede foto’s van je kat aan de hand waarvan je een goede omschrijving kunt geven. Oftewel foto’s van uiterlijke kenmerken waar anderen jouw kat aan kunnen herkennen, zoals: vlekjes, lijntekening van een cyperse vacht, scheurtje in het oor, kleur van de vacht, de bouw van je kat (groot, klein, dik, dun, hoog op de poten etc.), de uitdrukking van zijn koppie (foto waar je kat je recht aan kijkt), een korte, lange, of pluizige staart, etc.. Bewaar deze foto’s goed voor het geval dat.

Tip 2: chip je kat & registreer de chip!

In het kort: laat je kat chippen, zorg dat de chip geregistreerd staat op jouw naam met jouw contactgegevens. Is je kat (al) gechipt, hou de registratie up-to-date, zorg dat jij te vinden bent als jouw kat gevonden wordt. Bewaar het chipnummer op een voor jou makkelijk te vinden plek. Heb je het nummer niet, zorg dat je het krijgt. In mijn blog over de ‘drie veel gemaakte chip-fouten bij de kat’ lees je hier alles over. Echt, lees dit stuk want het gaat zo vaak fout!

Tip 3: maak posters

Handel snel als je kat zoek is. De kans dat hij nog ergens in de buurt is en iemand hem ziet, is redelijk groot. Maak vermist-posters, stop ze in plastic insteekhoesjes en plak ze op in het oog vallende plekken: de toegang- en uitgangweg(en) van je wijk, bushalte, papier- en glasbak, brievenbus, bij de supermarkt, dierenwinkels in de directe omgeving, vraag bij andere winkels of je de posters voor het raam mag hangen. Stop er een bij de buren en andere naaste bewoners in de brievenbus. Breng er één naar je eigen en andere dierenartsen in de regio, idem voor de asielen en de dierenambulance(s). Ben je onlangs verhuisd? Doe hetzelfde dan ook in je oude buurt en breng de nieuwe bewoners van het huis op de hoogte. Mogelijk staat hij daar ineens voor de deur.

Dit zijn de ingrediënten voor een goede vermist-poster: duidelijke foto(‘s), naam van je kat, geslacht, wel of niet gechipt / halsband om, sinds wanneer vermist, duidelijke omschrijving van uiterlijke kenmerken, jouw naam, telefoonnummer(s) en eventueel ook het e-mailadres waar je te bereiken bent, je adres en woonplaats. Maak je de poster via een site als www.amivedi.nl,  dan weet je zeker dat je geen belangrijke informatie vergeet.

Tip 4: meld je kat aan bij vermiste dierensites

Als je kat kwijt is, meld hem dan meteen aan bij vermiste dierensites. Check tip één: plaats die foto’s en beschrijf je kat zo gedetailleerd mogelijk in de vermist-melding!

Plaats in ieder geval een vermist-melding op:

  • Amivedi – landelijk meldpunt voor gevonden en vermiste huisdieren en werkt nauw samen met asielen, dierenambulances, dierenartsen.
  • Mijndieriszoek – site van de Dierenbescherming waar aangesloten asielen binnengekomen zwerfdieren op vermelden en baasjes hun vermiste dier.

Deze raad ik je ook aan:

  • Gevondenenvermistehuisdieren.nl – een site waar veel mensen een gevonden of vermist huisdier op plaatsen.
  • Global Pet Alert – een app voor het opsporen van vermiste en/of gestolen huisdieren in binnen- en buitenland. Meer informatie vind je op hun site, de app installeer je via de App store of via Google Play.
  • Facebook groepen voor vermiste en gevonden huisdieren – kijk of die er zijn specifiek voor jouw woonplaats of gemeente.
  • Landelijke Facebook groep vermiste huisdieren – plaats een melding van je vermiste kat.
  • De Hereniging – verspreidt meldingen van gevonden en vermiste huisdieren via social media als Facebook en Twitter. Aanmelden van je vermiste kat doe je via hun site.

Tip 5: plekken doorzoeken

Natuurlijk ga je zoeken als je je kat kwijt bent. Afhankelijk van waar en hoe je woont: vergeet niet te zoeken in tuinhuisjes, tuinen en/of schuren van buurtbewoners, gebouwen, kantoren en dergelijke. Vertel dat je je kat kwijt bent en vraag of je zelf even mag kijken. Met nadruk op zelf, want als je kat op iemand reageert dan ben jij dat. Is je eigen huis recent verbouwd of heb je bijvoorbeeld een nieuwe keuken? Kan het zijn dat je kat toen ergens tussen of achter is gekropen, zodat hij nu opgesloten zit? Bij twijfel weet je wat je te doen staat.

Tip 6: zoek in de nacht

Een kat die het niet gewend is om buiten te zijn, een gewonde kat of een – om welke reden dan ook – heel erg geschrokken kat: hij is doodsbang en zit waarschijnlijk ergens diep weggekropen. Al dat lawaai van verkeer en mensen helpt daar niet bij. De grootste kans om zo’n kat te vinden, heb je in de nacht. Als het heel rustig is op straat. Dan durft hij eerder tevoorschijn te komen of te reageren op jouw geroep. Ook is de kans dat jij je kat hoort dan groter. Roep je kat en rammel met een bakje knabbels. Luister tussendoor goed of je hem hoort. Neem een zaklamp mee waar je ver mee kunt schijnen. Ga daar alle donkere plekken mee af en schijn ook ver van je af. Zit je kat daar ergens, dan zie je zijn lijfje misschien niet zo snel, maar zijn ogen lichten op als hij jouw kant op kijkt. En dat zie je meteen. Loop verder niet te snel, maar geef je kat heel ruim de kans tevoorschijn te komen. Hou dit zeker meerdere dagen vol! Durft je kat op dag één niet van zich te laten horen of hoort hij je niet, op dag vier kan dit anders zijn.

Tip 7: zorg voor een weg naar binnen, vooral in de nacht!

Is je kat in de buurt en zit hij doodsbang ergens weggekropen, dan is de kans groot dat hij in de nacht tevoorschijn komt. En dan naar binnen probeert te komen. Zorg dat je kat naar binnen kan. Als je weet hoe hij buiten is gekomen, dan heeft het de voorkeur diezelfde weg terug open te laten. Weet je het niet, kies dan de meest waarschijnlijke weg. Ik hoor je denken: “dit is nog net geen uitnodiging voor inbrekers’. Eens. Er zit dan ook waarschijnlijk niets anders op dan wakker te blijven. Ik heb meerdere keren gezien – buiten op straat, maar ook via camerabeelden van iemand die zijn kat kwijt was – dat een kat wanhopig op zoek was naar een weg naar binnen. Maar die was er niet. Hartverscheurend. Mijn vriend en ik zagen een keer zo’n kat, heen en weer rennend langs de muur, steeds omhoog springend naar een dicht raam. Ik bleef bij de kat, mijn vriend haalde een reismand. Het lukte ons deze kat te pakken. Gelukkig was hij gechipt zodat we de volgende ochtend zijn baasje konden bellen. Deze kat werd inderdaad vermist.

Tip 8: maak een lokplek

Is je kat een binnenkat, dan is het maken van een lokplek een goed idee. Weet je via welke weg hij het huis uit is gegaan? Zet dan op dat punt een bakje water, een bakje eten en een bak met vies grind uit de kattenbak. Zorg ook voor beschutting, bijvoorbeeld een doos op zijn kop waar je een ingang in maakt. Leg daar een gedragen, goed naar jou ruikend kledingstuk in. Hou dit minimaal een week vol. Spot je je kat maar laat hij zich niet pakken of naar binnen lokken? Ga niet afwachten, huur een vangkooi bij de dierenambulance en zorg dat je hem vangt. Geen leuke ervaring voor je kat, maar daar komt hij wel overheen. Over een leven op straat niet.

Tip 9: kijk steeds binnen 2 weken zelf bij asielen

Ga altijd zelf kijken bij asielen in de directe omgeving of jouw kat bij de gevonden katten zit. En bekijk meldingen van gevonden katten op hun site* en op de sites genoemd bij tip vier. Of je kat nou wel of niet gechipt is. Het komt gelukkig niet vaak voor, maar soms wordt een chip niet gevonden. Omdat de reader niet goed werkt, de chip is gaan zwerven en daardoor op een rare plek zit of omdat de chip zelf niet meer werkt. Neem het zekere voor het onzekere en ga kijken, steeds binnen een periode van twee weken! Waarom deze periode van twee weken? Een asiel is wettelijk verplicht een gevonden kat (dier) veertien dagen vast te houden, zodat een eventueel baasje zich kan melden. Deze tijd zit zo’n kat bovendien in quarantaine. Blijkt de kat helemaal gezond te zijn of is hij dat na die veertien dagen, dan gaat hij naar de afdeling plaatsing. Vanaf dat moment kan iemand de kat adopteren. Is dat jouw kat en meld jij je na de adoptie alsnog, dan ben jij je kat kwijt! Je hebt geen poot om op te staan, ook al hebben jij en je kat al tien jaar lief en leed gedeeld. Vreselijk, maar zo zit het.

Tot slot: heb je je kat weer terug gevonden? Geef het door aan alle instanties, haal de posters weg en verwijder je meldingen van de sites of laat ze verwijderen.

Ben jij je kat wel eens kwijt geraakt? Hoe lang was hij weg en hoe vond je hem weer terug? Of mis je hem nog steeds? Heb je nog aanvullende tips voor wat te doen als je kat kwijt is? Laat het weten, want misschien help je met jouw verhaal een ander!

*Let op: niet ieder asiel meldt binnengekomen zwerfdieren op hun eigen of een andere website. Doet een asiel dit wel ga er dan alsjeblieft niet zomaar vanuit dat dit altijd consequent gebeurt. Door drukte of wat dan ook, kan het vermelden op de site van een gevonden kat er zomaar bij in schieten. Ga dus én zelf kijken bij het asiel én check de site(s) steeds binnen die termijn van veertien dagen.


Dit artikel is 55.021 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

"Home is where fur sticks to everything but the cat" | bij mij thuis is dat fur x 7, oftewel haar van zeven katten | ik probeer zwervende katten te helpen en vermiste katten thuis te brengen (zie mijn blogs) | dat maakt mij een uhh…kattenvrouwtje | maar ik ben nog meer (die zeven voerbakjes moeten gevuld worden) | Onder de naam MOOFF help ik ondernemingen met het vormgeven van / invulling geven aan hun externe communicatie.