Is je kat 10 jaar of ouder, dan heb je een senior thuis. Extra zorg en oplettendheid kan dan geen kwaad. Want ook bij katten komt ouderdom met ‘gebreken’.

Dat je kat wat ouder is, merk je aan kleine dingen. Hij is misschien wat stram, heeft meer behoefte aan rust en warmte of eet tegenwoordig liever iets anders dan wat hij gewend was. Ook neemt de kans op typische ouderdomskwalen toe naarmate je kat ouder wordt. Gebitsproblemen, nierfalen, suikerziekte, een te snel of traag werkende schildklier, afname van zicht of gehoor en artrose (gewrichtsslijtage) zijn hier voorbeelden van. Hoe jij daar op in kunt spelen en waar je uit kunt opmaken dat je kat mogelijk niet lekker in zijn vachtje zit, lees je hieronder.

Let op (gedrags)veranderingen!

Katten zijn erg goed in het verbergen van iedere vorm van lichamelijk ongemak. Op het moment dat iemand écht aan zijn kat kan zien dat hij ziek is, dan is er vaak al langer iets gaande. Achteraf gezien waren er in die voorafgaande periode wel al signalen dat de kat niet lekker in zijn vachtje zat. Als jij die signalen herkent en hier extra alert op bent, kun je tijdig ingrijpen. Het gaat om veranderingen in:

  • eet- en/of drinkgedrag: denk aan plotseling meer drinken, of meer eten zonder aan te komen of zelfs af te vallen.
  • kattenbakbezoek: frequentie, meer of minder plassen, andere ontlasting, onzindelijkheid.
  • speelgedrag: niet meer of veel minder willen spelen, of juist hyperactief speelgedrag.
  • aandacht vragen: meer of minder aandacht vragen dan normaal, heel aanhankelijk zijn, of zich juist terugtrekken.
  • uiterlijk: o.a. doffe vacht, ontstaan van klitten, veel afvallen of aankomen zonder dat hier een duidelijk aanwijsbare reden voor is, waterige ogen, loopneus, bobbels en bulten die er eerder niet zaten.
  • slaapgedrag: veel meer of minder slapen, dag- en nachtritme omdraaien.
  • agressief gedrag vertonen: bij aanraking of toenadering, of naar eventuele andere katten in huis.

Eigenlijk kan iedere verandering – van jouw kat zijn normale doen en laten tot zijn uiterlijk – een signaal zijn dat jouw kat zich niet lekker voelt en/of ergens pijn heeft. Gedraagt jouw senior kat zich plotseling anders dan jij van hem gewend bent, of is er een opvallende verandering in zijn uiterlijk, neem dan contact op met de dierenarts. Hij of zij kan dan bepalen of onderzoek nodig is.

Seniorencheck

Bepaalde ouderdomsziekten bevinden zich al in een vergevorderd stadium als ze aan de oppervlakte komen. Dit stadium blijf je natuurlijk liever vóór. Daar is de seniorencheck voor bedacht: een gezondheidsscreening die aandoeningen vroegtijdig aan het licht brengt. Want beginnen met behandeling van een aandoening die nog niet zo heel ernstig is, geeft het beste resultaat. Een aantal zijn zelfs te genezen, van anderen kan men het verloop afremmen.

Toevallig waren Luna en Gizmo, mijn twee oudste katten, eind april weer aan de beurt voor een seniorencheck bij mijn dierenarts. Luna en Gizmo worden 14 juli zestien jaar. Vanaf hun tiende is de seniorencheck vast onderdeel van hun jaarlijkse APK-tje. Dit APK-tje bestaat uit een algemene gezondheidscheck – checken van ogen, oren, tanden en tandvlees, gewicht, vacht, longen en hartritme –, de inentingen en speciaal voor senioren een bloedwaarden- en urineonderzoek. Deze laatste twee vertellen binnen een half uurtje of er reden is tot ongerustheid wat betreft het functioneren van lever, alvleesklier, nieren en schildklier. Ook brengt de check eventuele suikerziekte (in wording) aan het licht en het laat zien of het bloedbeeld goed is. Gelukkig zijn Luna en Gizmo beiden weer geslaagd voor de seniorencheck. Echt, ik ben altijd heel erg opgelucht als ik na goed bericht weer met ze richting huis kan. Alhoewel ik geen aanwijsbare reden had om me zorgen te maken: je weet het maar nooit (afkloppen).

Wil jij aandoeningen ook vroegtijdig ontdekken bij je seniorkat? Vraag dan naar de seniorencheck bij de dierenarts.

Voer voor oudere katten

Bij seniorkatten neemt het smaak- en reukvermogen vaak af. Het gevolg is een mindere eetlust, gewoon omdat eten niet zo lekker meer is. Ook verandert de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Speciaal voer voor oudere katten heeft een andere, sterkere smaak en een specifiek op de behoefte afgestemde samenstelling. Niet verkeerd dus, om je seniorkat dit voer te geven. Het liefst in de vorm van natvoer. Oudere katten drinken namelijk niet zo veel, terwijl het binnen krijgen van voldoende vocht wel heel belangrijk is. Geef je je kat daarnaast ook wat brokjes, dan zit je zeker goed: die vertragen de vorming van tandsteen namelijk.

Toebehoren

Maakt gewrichtsslijtage het lastig om een favoriet slaapplekje te bereiken, dan kun je je kat misschien helpen met een opstapje. Lekkere warme, zachte, aan één kant wat steun gevende mandjes zijn fijn voor iedere en zeker voor een oudere kat. Voelt je kat vaak koud aan, dan is de SnuggleSafe erg handig: een pad die je in de magnetron verwarmt, daarna in een soort van kussen stopt en vervolgens bij je kat legt. De mijne heeft zijn diensten al meer dan eens bewezen. Wil je er ook één hebben voor je kat, Google dan even op SnuggleSafe.
Merk je dat je kat moeilijk eet en drinkt uit bakjes die op de vloer staan? Zet ze dan iets hoger zodat je kat staand kan eten en drinken.

Uiterlijke verzorging

Oude katten zijn nogal eens aan de magere kant. Met al die uitstekende botjes, is borstelen dan niet echt fijn meer. Merk je dat je kat zijn oude borstel niet goed hebben kan, koop dan een zachte variant. Want zeker als je kat zijn vachtje zelf niet zo heel goed meer verzorgt, is borstelen belangrijk. Anders kunnen er pijnlijke klitten ontstaan op de plekken die hij overslaat.
Beweegt je kat minder dan voorheen en krabt hij niet zo vaak meer aan de krabpaal, dan kunnen zijn nagels te lang groeien. Bovendien kunnen oudere katten hun nagels vaak niet meer zo goed intrekken. Het is niet fijn voor je kat als hij overal met zijn nagels aan blijft hangen. Of zijn nagels zelfs zo lang zijn dat ze in zijn pootjes prikken. De oplossing? De nagels van je kat regelmatig (laten) knippen.

Chip & goede registratie

Zorg dat je kat gechipt is en dat de chip goed geregistreerd staat! Zeker als je kat naar buiten mag. Is je stramme seniorkat vrij mager en/of heeft hij een doffe vacht, dan zien mensen je kat al snel aan voor een verwaarloosde of zwervende kat. Dat ze te maken hebben met een oude kat, komt niet bij ze op. Met alle gevolgen van dien. Is je kat niet gechipt of staat de chip niet op jouw naam en jouw (goede) adres geregistreerd? Ben je kortom niet makkelijk te traceren als eigenaar? Dan nemen mensen soms hele verkeerde beslissingen. Lees het verhaal van de oude Tigi: hij kreeg door allerlei verkeerde aannames zomaar een spuitje. En dat terwijl hij alleen maar even lekker in de schaduw van een boom lag te relaxen. In zijn eigen tuin nota bene!!!  Het zal je maar gebeuren!

Minder goed geheugen

Lijkt je seniorkat soms niet meer te weten wat hij ook alweer ging doen? Staart hij wel eens voor zich uit, is hij even afwezig? Niet vreemd want net als bij mensen neemt het concentratievermogen van je kat af naarmate hij ouder wordt. Ook om deze reden is het heel verstandig je kat te chippen en te zorgen voor een juiste registratie. Als hij dan de weg naar huis even niet meer weet en iemand hem van de straat haalt,  kan hij weer naar huis worden gebracht.
Ook komt dementie bij katten voor. Je herkent dit onder andere aan plotseling ’s nachts veel en hard miauwen; in het donker weet hij dan niet meer waar hij is. Is je kat plotseling onzindelijk, dan kan het zijn dat hij de kattenbak niet meer weet te vinden. Een ander teken aan de wand is vaak verdwaasd rondkijken of heel ver weg zijn met zijn gedachten. Steeds in rondjes lopen is er ook één.
Heb je een vermoeden dat je kat aan het dementeren is? Ga dan zo snel mogelijk naar je dierenarts. Als je hier namelijk op tijd bij bent, dan kunnen medicijnen het verloop hiervan enigszins vertragen. Meer informatie over dementie kun je vinden op de site van LICG.

Tot zover mijn tips voor een zo gelukkig en gezond mogelijke oude(re) kat. Heb jij andere tips voor de verzorging en ondersteuning van oudere katten? Laat het weten!


Dit artikel is 6.594 keer gelezen | Geschreven door

Over de auteur

"Home is where fur sticks to everything but the cat" | bij mij thuis is dat fur x 7, oftewel haar van zeven katten | ik probeer zwervende katten te helpen en vermiste katten thuis te brengen (zie mijn blogs) | dat maakt mij een uhh…kattenvrouwtje | maar ik ben nog meer (die zeven voerbakjes moeten gevuld worden) | Onder de naam MOOFF help ik ondernemingen met het vormgeven van / invulling geven aan hun externe communicatie.